Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Klaus Iohannis: Din 8 februarie majoritatea școlilor se vor deschide. Scenariul galben – se redeschid grădinițele și merg la școală copiii din ciclul primar și clasele terminale. Scenariul roșu – prezență fizică la grădinițe și clasele I-IV

Klaus Iohannis: Din 8 februarie majoritatea școlilor se vor deschide. Scenariul galben – se redeschid grădinițele și merg la școală copiii din ciclul primar și clasele terminale. Scenariul roșu – prezență fizică la grădinițe și clasele I-IV

Un articol de: Elena Stanciu - 14 Ian 2021, 17:13
Klaus Iohannis: Din 8 februarie majoritatea școlilor se vor deschide. Scenariul galben – se redeschid grădinițele și merg la școală copiii din ciclul primar și clasele terminale. Scenariul roșu – prezență fizică la grădinițe și clasele I-IV Foto: presidency.ro Eveniment

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la finalul discuțiilor de la Palatul Cotroceni, că din 8 februarie majoritatea școlilor se vor deschide. Astfel, se va reveni la sistemul descentralizat de decizie cu privire la revenirea elevilor în bănci. O decizie finală însă va fi luată pe 2 februarie în funcție de evoluția de până atunci a situației epidemiologice. 

 

Klaus Iohannis a anunțat că cele mai multe dintre școli se vor redeschide din semestrul al doilea 

 

„Am avut o discuție foarte importantă. Am ajuns în unanimitate la o concluzie extrem de importantă. Începând din semestrul 2, adică după vacanța de o săptămână, din 8 februarie, majoritatea școlilor se vor redeschide. Asta, evident, în condițiile în care pandemia evolează aproximativ la fel cum am avut evoluțiile în ultimele săptămâni. Majoritatea școlilor de redeschid. Se revine practic, la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate”, a anunțat Klaus Iohannis.

 

Cele trei scenarii pentru revenirea elevilor la cursuri 

 

Șeful statului a detaliat cum se vor desfășura cursurile în funcție de rata de infectare cu coronavirus din fiecare localitate.

”În semestrul 2, în localitățile care se încadrează în secnariul verde, cu puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic. În localitățile din scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, merg în continuare la grădiniță și la școală copiii din ciclul primar (clasele I-IV) și copiii din clasele terminale (clasele VIII și XII). În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la grădiniță și la școală copiii de ciclul primar, dar ceilalți nu mai merg la școală. Atunci când se ajunge la rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid și se merge în online”, a explicat Klaus Iohannis.

Au găsit, lângă Mangalia, o peşteră veche de 5,5 milioane ani. A venit NASA! Au descoperit în ea ceva şoc! Au mai văzut asta doar pe Marte

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Precizările președintelui în legătură cu reluarea cursurilor în universități 

 

În ceea ce privește situația universităților, șeful statului a precizat că, în baza autonomiei universitare, acestea pot decide scenariile în funcție de care își vor desfășura cursurile.

”Având în vedere că fiecare universitate are specificul ei, decizia va fi luată la nivelul fiecărei universități, având în vedere autonomia universitară, însă evident, dumnealor sunt liberi să se alinieze la scenariul după care funcționează și preuniversitarul”, a mai spus Iohannis.

 

Iohannis: Înainte să înceapă școala, vom face o reevaluare a situației pandemice și decizia finală va fi luată pe 2 februarie

 

Totodată, președintele a ținut să sublinieze că toate celelalte măsuri stabilite de autorități pentru a limita răspândirea noului coronavirus vor rîmâne în vigoare în continuare, iar la începutul lunii februarie, în funcție de evoluția situației epidemiologice, se va lua o decizie finală cu privire la revenirea elevilor la școală.

”Este foarte important de știut că toate aceste lucruri vor deveni realitate în măsura în care situația pandemică nu se înrăutățește grav. Trebuie să respectăm restricțiile. Apropo de restricții, se schimbă evaluarea pentru școli însă toate celelalte măsuri rămân în vigoare. Nu se schimbă nimic altceva decât evaluarea pentru școli.

În data de 2 februarie, înainte să înceapă școala, vom face o reevaluare a situației pandemice și decizia finală va fi luată pe 2 februarie. Dacă evoluția pandemiei va fi cum a fost în ultimele săptămâni, se va intra pe acest scenariu pe care l-am descris”, a mai spus Klaus Iohannis.

 

Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis,   redeschiderea școlilor