Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Klaus Iohannis: Este momentul unui consens politic şi social real. Autoritățile să scoată din sertar toate documentele strategice din domeniul cercetării

Klaus Iohannis: Este momentul unui consens politic şi social real. Autoritățile să scoată din sertar toate documentele strategice din domeniul cercetării

Un articol de: - 01 Sep 2015, 11:23
Klaus Iohannis: Este momentul unui consens politic şi social real. Autoritățile să scoată din sertar toate documentele strategice din domeniul cercetării Eveniment

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că a venit momentul ca autoritățile să scoată din sertar toate documentele strategice din domeniul cercetării în perspectiva bugetului pe anul viitor.

Mai mult de atât, șeful statului a mai precizat că este momentul unui consens politic şi social real în România.

"Este momentul unui consens politic şi social real, pentru o Românie creativă, o Românie a inovării, capabilă să răspundă sustenabil în contextul provocărilor globale – economice, demografice, de securitate şi climatice. Cred că a venit momentul ca autoritățile să scoată din sertar toate documentele strategice din domeniul cercetării, în perspectiva bugetului pe anul viitor", a afirmat Iohannis, la Academia Română, în deschiderea lucrărilor Conferinței Internaționale de Micro-Nano-Fotonică ROMOPTO, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Iohannis a mai precizat că domeniul cercetării suferă de pe urma vechii metehne a lucrurilor începute, dar neterminate.

"Mă aflu astăzi alături de dumneavoastră pentru că cercetarea și educația sunt șansa pe care România o are. Șansa unui viitor pe care nu avem voie să-l ratăm. România puternică nu poate fi decât bazată pe cunoaştere, iar prosperitatea și progresul societății vin împreună cu ea. Este un lucru cât se poate de bine cunoscut. Toate guvernele care s-au succedat în timp l-au știut, toți actorii politici și sociali l-au știut și îl știu. Și cu toate acestea, domeniul cercetării suferă de pe urma unei vechi metehne din spațiul nostru public: aceea a lucrurilor începute și neterminate și a intențiilor neconcretizate.

Stăm bine la capitolul documente, dar lipsește aplicarea lor. Avem o Strategie de Cercetare și Inovare, avem un plan național de implementare neurmat de acțiuni și structuri instituționale sau dacă sunt, au funcționat doar pe hârtie.

 Domeniul cercetării nu are voie să fie la limita supraviețuirii. România nu poate rămâne pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește performanța în inovare", a mai spus președintele.

De asemenea, șeful statului a mai declarat că efectele imediate ale acestei stări sunt o economie necompetitivă în context european și valoare adăugată mică a produselor și serviciilor cu care România intră în competiția globală.

Cu toate acestea, Iohannis a explicat că țara noastră are potențial să iasă din acest decalaj.

"Avem un potențial intelectual uriaș, resurse de ingeniozitate și ambiție, capacitate creativă și profesioniști de excepție în țară și în diaspora. România are toate premisele să iasă din decalajul perpetuu și să își construiască propriul loc în peisajul european și global al cercetării. Suntem cu toții datori să onorăm acest potențial", a spus Iohannis.

În acest context, el a propus trei teme de reflecție și de acțiune pentru viitorul imediat: "primul, prioritizarea reală a sectorului cercetare-dezvoltare-inovare; în al doilea rând, instituirea unui climat de integritate, predictibilitate şi transparenţă decizională și, în fine, în al treilea rând, întărirea legăturii între educaţie şi cercetare-inovare".

"Tot în ideea dezvoltării sustenabile, România are nevoie de o prioritizare a zonelor de interes strategic în domeniul cercetării și inovării, în care conexiunile reale cu economia și zonele de performanță științifică sunt încurajate consecvent. Politicile în acest domeniu trebuie corelate cu cele economice, de educație și de politică externă. Întărirea legăturii dintre cercetare și educație este esențială într-o societate democratică. A avea opinii informate pe teme de actualitate, precum încălzirea globală, de exemplu, sau migrația, nu este o caracteristică a elitelor intelectuale, ci trebuie să devină normalitate. Un sistem educațional performant, racordat la realitățile globale și evoluțiile științifice, nu poate exista fără cercetare, așa cum niciun sistem sustenabil de cercetare avansată nu poate exista fără ca tinerii să aibă contact cu noutățile din cercetare, la toate nivelele educaționale", a completat președintele Iohannis.Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis,   documente