Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Klaus Iohannis îl atacă pe Tudorel Toader și sare ÎN APĂRAREA PROCURORILOR: Aceștia sunt sub autoritatea ministrului Justiției, nu în subordinea lui

Klaus Iohannis îl atacă pe Tudorel Toader și sare ÎN APĂRAREA PROCURORILOR: Aceștia sunt sub autoritatea ministrului Justiției, nu în subordinea lui

Un articol de: - 07 Mar 2018, 12:11
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Eveniment

Președintele Klaus Iohannis a vorbit miercuri, în discursul său de la bilanțul Ministerului Public pe anul 2017, despre statutul procurorilor, subliniind că aceștia se află sub autoritatea ministrului Justiției, și nu în subordinea acestuia, a atras atenția șeful statului. 

”Ministerul Public are un rol constituțional foarte bine definit. Procurorul este un reprezentant al intereselor generale ale societății şi un apărător atât al ordinii de drept, cât și al drepturilor și libertăților cetățenești.

Alăturarea acestor atribuții nu este întâmplătoare. În virtutea lor, procurorul se bucură de statutul de magistrat.

Imparțialitatea, integritatea și profesionalismul procurorului îl fac pe acesta responsabil de corecta şi completa instrumentare a dosarelor, cu deplina respectare a drepturilor civile ale tuturor celor implicați în procesul penal.

A devenit un obicei în România să se dezbată intens statutul procurorului. În aceste discuții se invocă frecvent articolul din Constituție care stabilește că activitatea procurorilor se desfășoară sub autoritatea ministrului justiției.

Vreau să fiu foarte clar aici: sintagma din Constituție este «sub autoritatea ministrului justiției», și în niciun caz «în subordinea ministrului justiției».

Se face în mod deliberat o confuzie între aceste două sensuri, tocmai pentru a se induce ideea unui control mult mai amplu asupra procurorilor decât cel prevăzut de Legea Fundamentală. Este doar o încercare de a slăbi independența procurorilor și de a legitima supunerea lor față de voința politicului, fapt inacceptabil”, a precizat Klaus Iohannis

Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis