Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Klaus Iohannis, Ludovic Orban şi Lucian Bode participă la inaugurarea magistralei de metrou Drumul Taberei. „E poate cea mai grea lucrare de infrastructură din România din 1990 până în prezent” (VIDEO, FOTO)

Klaus Iohannis, Ludovic Orban şi Lucian Bode participă la inaugurarea magistralei de metrou Drumul Taberei. „E poate cea mai grea lucrare de infrastructură din România din 1990 până în prezent” (VIDEO, FOTO)

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 15 Sep 2020, 12:21
Klaus Iohannis, Ludovic Orban şi Lucian Bode participă la inaugurarea magistralei de metrou Drumul Taberei. „E poate cea mai grea lucrare de infrastructură din România din 1990 până în prezent” (VIDEO, FOTO) Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Eveniment

După nouă ani, magistrala 5 de metrou care ajunge în Drumul Taberei e deschisă publicului. La inaugurarea care vine şase ani mai târziu decât termenul iniţial stabilit sunt prezenţi premierul Ludovic Orban şi preşedintele Klaus Iohannis, informează B1 TV.  Linia de metrou din Drumul Taberei este singura construită de la zero după Revoluție. Vor circula 10 trenuri din actuala flotă Metrorex. Alte 13  ar trebui cumpărate până în 2022, dacă licitaţiile nu se vor bloca, aşa cum s-a mai întâmplat. Publicul va putea circula cu metroul începând cu ora 14:00.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Ştefan Etveş, jurnalist B1 TV și realizatorul emisiunii ”Drumurile noastre”, a declarat că aceasta este cea mai mare lucrare de infrastructură din ultimii 30 de ani și o investiție cu adevărat remarcabilă, cu atât mai mult cu cât constructorii au întâmpinat sute de probleme pe parcurs.Cum arată Bombonica, fosta soție a lui Liviu Dragnea (GALERIE FOTO)

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Mai bine mai târziu decât niciodată și, cu toată critica pe care o formulează emisiunea ”Drumurile noastre” de la B1 TV, trebuie să recunaștem că e cea mai mare lucrare de infrastructură din ultimii 30 de ani. Aici vorbim de o linie nouă de metrou de la cap la coadă, vorbim de 10 stații, 7 kilometri de linie, peste un miliard de euro. Prețul de 3,2 - 3,4 miliarde lei e prețul inițial. Au fost diverse modificări ale contractului, ale proiectului. 

Am vorbit cu constructorii. E poate cea mai grea lucrare de infrastructură din România din 1990 până în acest moment, până azi. Trebuie să vedem partea plină a paharului. Sute de mii de oameni vor benefia de azi, de la ora 14.00, de această linie de metrou. 

Constructorii mi-au spus că au fost nenumărate greutăți, sute de probleme, sute de avize de întârzieri pentru exproprieri, pentru utilități, pentru canalizare, pentru terenuri. Acum 4 - 5 ani, la Eroilor, din cauza unor săpături, a căzut un perete, s-a inundat stația de metrou, se punea problema să se surpe case din zona Cotroceni. E un simplu exemplu. 

După părerea mea, chiar dacă noi am criticat și criticăm, azi trebuie să recunosc că se întâmplă ceva extraordinar. De la ora 14.00, bucureștenii pot să urce, că se va anunța ”stația Drumul Taberei””, a susținut jurnalistul Ştefan Etveş. 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Magistrala de metrou M5 Drumul Taberei - Eroilor, dată în circulație după mai multe amânări

 

Proiectul magistralei M5 a fost demarat acum mai bine de nouă ani de către Gheorghe Udriște, fost director general al Metrorex.

Contractele pentru construcția magistralei au fost semnate în primăvara lui 2011, iar lucrările au început la scurt timp după. Primul termen avansat pentru finalizare a fost 2015. Au urmat, însă, mai multe probleme de avize, de finanțare și lucrări neprevăzute.

Magistrala de metrou M5, secţiunea Râul Doamnei - Eroilor (PS Opera), inclusiv Valea Ialomiţei, are aproape șapte kilometri lungime şi e compusă din 10 staţii de metrou şi un depou: Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor 2. 

Magistrala M5, secţiunea Râul Doamnei - Eroilor, inclusiv staţia şi Depoul Valea Ialomiţei, este finanţată din fonduri europene în proporție de 85%. Restul banilor au venit de la bugetul de stat.

Prin inaugurarea M5, Bucureștiul va ajunge la 78 de kilometri de reţea şi la 63 de staţii de metrou. 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citeşte mai multe despre:   metrou Drumul Taberei,   Stefan Etves,   Ludovic Orban,   Klaus Iohannis