Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Limbii Române: Românii de pretutindeni să-şi înveţe copiii limba maternă

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Limbii Române: Românii de pretutindeni să-şi înveţe copiii limba maternă

Un articol de: - 31 Aug 2015, 12:16
Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Limbii Române: Românii de pretutindeni să-şi înveţe copiii limba maternă Eveniment

Luni, de Ziua Limbii Române, au transmis mesaje mai mulţi politicieni, între care preşedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi cel al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Astăzi, 31 august, celebrăm unul dintre cele mai importante elemente definitorii ale identităţii noastre naţionale. Limba română ne exprimă cultura, valorile şi bogăţia tradiţiilor şi ne uneşte într-o mare comunitate spirituală pe toţi cei care o vorbim, indiferent de locul în care trăim.

În această zi de sărbătoare, gândurile mele se îndreaptă către românii din ţară, către cei din Republica Moldova, precum şi către cei din diaspora, pentru care limba este legătura vie cu originile şi identitatea naţională.

Încurajez familiile de români de pretutindeni să-şi înveţe copiii limba română şi să-i îndemne nu doar să cunoască, ci să-şi iubească limba maternă.

La mulți ani tuturor vorbitorilor de limbă română, oriunde v-ați afla!
”, a transmis șeful statului într-un comunicat publicat pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Nici premierul Victor Ponta nu a uitat această zi. Acesta consideră limba română cel mai frumos grai din lume.

"Ziua Limbii Române - o sărbătoare de suflet pentru toți românii din țară, din Republica Moldova și din întreaga lume! Este o zi în care ne sărbătorim moștenirea și valorile comune, când putem afirma cu mândrie că limba română este piatra de temelie a identității noastre - pentru noi, cel mai frumos grai din lume.


Poate că a vorbi și a scrie în română ni se pare acum o rutină, dar lupta strămoșilor noștri pentru acest drept a fost una grea, iar câștigul adus culturii europene de marii noștri creatori este neprețuit. La mulți ani tuturor!”, este mesajul premierului postat pe Facebook

Călin Popescu Tăriceanu spune că, ”alături de tricolor şi de imnul naţional, limba poporului român reprezintă un simbol al neamului nostru şi un element de identitate într-o lume în plină globalizare”.

”Limba română a fost modalitatea prin care înaintaşii noştri au comunicat speranţele ce au animat sentimentele poporului nostru. De-a lungul istoriei noastre, limba a fost cea care i-a unit pe români in momente cruciale. Păstrarea şi cultivarea limbii române sunt rezultatele unor eforturi pe care generaţii de români le-au depus de-a lungul secolelor. A învăţa limba română înseamnă a cunoaşte identitatea, personalitatea şi sufletul poporului român. Limba română este astăzi la loc de cinste printre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Ca români, este de datoria noastră să arătăm cel mai înalt respect limbii noastre stramoşeşti prin a o vorbi corect şi a-i învăţa pe copiii noştri să facă la fel. La mulţi ani, România!”, a scris Tăriceanu pe Facebook.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, spune că "sărbătorirea limbii române înseamnă un omagiu adus tuturor celor care, de-a lungul veacurilor, au făcut eforturi pentru păstrarea şi cultivarea spiritului românesc, dar şi celor care continuă astăzi să vorbească şi să simtă româneşte, oriunde s-ar afla”, scrie Mediafax.

Citeşte mai multe despre:   Calin Popescu Tariceanu,   Zgonea,   Victor Ponta