Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Klaus Iohannis a depus o coroană de flori la troița din Piața Universității, în memoria victimelor Revoluției (VIDEO)

Klaus Iohannis a depus o coroană de flori la troița din Piața Universității, în memoria victimelor Revoluției (VIDEO)

Un articol de: B1.ro - 21 Dec 2018, 10:14
Eveniment

Klaus Iohannis a ajuns vineri dimineață în Piața Universității, pentru a depune o coroană de flori în memoria eroilor Revoluției din 1989. 

Președintele a ținut și un moment de reculegere.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

21 decembrie 1989 a fost o zi crucială pentru destinul ”dinastiei” comuniste care a condus România. Protestele izbucnite în Timișoara cu câteva zile în urmă s-au extins în întreaga țară, iar revolta nu a mai putut fi înăbușită. O jumătate de zi mai târziu, regimul comunist din România se prăbușea.

Pe 21 decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu a ţinut ultimul său discurs public. A fost ziua când s-a depăşit un prag psihologic. Participanţii la miting l-au întrerupt pe şeful statului încă din primul minut al cuvântării.

Între timp, participanţii la adunare se regrupaseră la Universitate. La Intercontinental a fost improvizată o baricadă din mese şi scaune. Tot mai mulţi oameni ies în stradă ocupând tot centrul Capitalei, din Piaţa Rosetti până în Piaţa Mihail Kogălniceanu şi de la Romană până la Unirii. Apar şi steagurile naţionale cu stema comunistă tăiată şi începe să se cânte "Deşteaptă-te române", interzis în timpul regimului comunist.

Ceauşescu cere mobilizarea tuturor forţelor armate pentru lichidarea manifestaţiei. Spre seară începe represiunea, coordonată de ministrul Apărării Naţionale Vasile Milea, care va dura până a doua zi. Sunt detaşaţi soldaţi, tancuri, TAB-uri, ofiţeri ai Unităţii Speciale de Lupta Antiteroristă (USLA) şi ofiţeri de Securitate îmbrăcaţi în haine civile. Se trăgea asupra mulţimii de pe clădiri, străzi laterale şi din tancuri. 

În acea noapte au fost omorâţi 49 de oameni, aproximativ 500 răniţi şi peste 1.000 reţinuţi şi duşi la Jilava.

O jumătate de zi mai târziu, dictatorul Nicolae Ceaușescu a fost nevoit să fugă din București, iar regimul comunist s-a prăbușit sub presiunea populară. 
 

Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis,   Piata Universitatii,   revolutie
 
Loading...