Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Kovesi: Inculpaţii PREFERĂ SĂ PETREACĂ TIMP ÎN PUŞCĂRIE, dar SĂ NU LI SE IA AVEREA. Recuperarea prejudiciilor este O PRIORITATE (VIDEO)

Kovesi: Inculpaţii PREFERĂ SĂ PETREACĂ TIMP ÎN PUŞCĂRIE, dar SĂ NU LI SE IA AVEREA. Recuperarea prejudiciilor este O PRIORITATE (VIDEO)

Un articol de: - 06 Mar 2018, 10:31
Eveniment

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat marți, că recuperarea prejudiciilor este o prioritate a instituției care o conduce. Cu toate acestea, șefa DNA a precizat că, potrivit unui studiu, inculpații preferă să stea în spatele gratiilor decât să li se ia averea. 

”Atunci când vorbim de recuperarea prejudiciilor, trebuie să avem în vedere că nu numai condamnarea poate să ducă la o prevenire a faptelor de corupție. În ultimii ani s-a demonstrat că recuperearea prejudiciilor poate duce la acest fapt. Am citit un studiu european care spunea ca inculpații preferă să petreacă timp în pușcărie, dar să nu li se ia averea. Lucru care se confirmă.

În ultimii ani, cel puțin din punctul de vedere al legislației s-au facut pași importanți. Elementul care a dus la acest lucru este introducerea instituției confiscării extinse, în 2012. Ca procuror șef al DNA am considerat întotdeauna că recuperea prejudiciilor constituie o prioritate. Ne-am propus să înființăm un compartiment format din polițiști specialiști, care are ca principală atribuție dublarea investigației penale cu una financiară. Poate verifica conturi bancare, proprietăți, nu doar în România, ci și în străinătate. Noi investigăm fapte de corupție la nivel înalt. De cele mai multe ori investigăm persoane cu funcții înalte sau cu averi impresionate și atunci sigur că așteptările noastre legate de recuperarea prejudiciilor sunt foarte mari”, a spus Kovesi. 

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Kovesi a mai spus că un miliard de euro ar trebui să ajungă la buget în urma anchetelor DNA. 

”În ultimii cinci ani, procurorii DNA au indisponibilizat bunuri și valori de peste două miliarde de euro, în condițiile în care bugetul alocat pentru investigații a fost undeva între 2-2,7 milioane de euro. În cazurile în care judecătorii au pronunțat soluții definitive de condamnare, au dispus și confiscări și iată că în aceeași perioadă de timp, adică în ultimii cinci ani, în cauzele în care instanțele au fost sesizate prin rechizitoriile DNA, au rămas definitiv 992 hotărâri judecătorești prin care instanțele s-au pronunțat cu privire la confiscarea și recuperarea de produse infracționale de peste un miliard de euro. Deci, practic, vorbim de un miliard de euro, bani care trebuie să intre efectiv în bugetul statului în urma investigațiilor derulate de DNA.  Trebuie să ne întrebăm ce se întâmplă cu aceste hotărâri, dacă sunt sau nu executate și dacă nu, care sunt impedimentele. Noi, ca procurori, ne-am îndeplinit atribuțiile, am indisponibilizat bunurile, judecătorii au dispus hotărâri, mai departe este responsabilitatea instituțiilor financiare. De când sunt procuror șef DNA nu am primit nicio adresa ca într-un anumit dosar, ca procuror nu au instituit în mod corect un sechestru sau că bunurile nu au putut fi indisponibilizate. 

Când vorbim de indisponibilizarea bunurilor, nu ne raportam doar la bunurile și conturile care se află pe teritoriul României. Am observat că în ultimii ani inculpații și-au mutat bunurile pe teritoriile altor state sau in off shore-uri. 2016 a fost primul an când DNA a sechestrat și bunuri aflate în alte state”, a mai spus Kovesi. 

”Avem o instituție nouă ANABI. Avem o colaborare bună cu această instituție, dar responsabilitatea exwecutării acestor hotărâri nu revine în totalitate acestei instituții nou înființate”, a mai declarat Codruța Kovesi. 

Citeşte mai multe despre:   Laura Codruţa Kovesi