Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment L'Express prezintă contextul îngrijorător în care România preia cârma UE: ”Președinția română a tuturor pericolelor”

L'Express prezintă contextul îngrijorător în care România preia cârma UE: ”Președinția română a tuturor pericolelor”

Un articol de: B1.ro - 11 Ian 2019, 22:15
Foto: gov.ro Eveniment

Publicația franceză L'Express prezintă, într-un amplu articol intitulat ”UE: Președinția română a tuturor pericolelor”, contextul în care țara noastră a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene. 

”Bucureștiul preia frâiele UE în plin proces de Brexit și în timp ce politica românească este în criză. Periculos”, începe Charles Haquet textul în care prezintă circumstanțele îngrijorătoare în care România trebuie să gestioneze probleme majore ale UE. 

„Luați un guvern eurofob și plasați-l în fruntea Uniunii Europene, în condițiile în care este total novice în materie: aceasta este situația în care se află România. Ironia face că în timpul președinției românești, care începe la 10 ianuarie se vor desfășura evenimente cruciale pentru Europa: Brexit-ul, pe 29 martie, alegerile europarlamentare, pe 23 și 26 mai, Summit-ul celor 27, la Sibiu, în vestul României, pe 9 mai”, notează sursa citată. 

La toate aceastea se adaugă mize importante precuum viitorul euro, politica externă europeană, ratificarea parteneriatului economic cu Japonia, negocierile privind cadrul bugetar post 2020. 

Este vorba despre ”un adevărat botez al focului pentru București care nu abordează aceste provocări în cele mai bune condiții”, menționează semnatarul articolului. 

Acesta amintește astfel ”criza politică majoră” prin care trece România, în contextul în care coabitarea dintre președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă decurge foarte prost. Asta din cauza proiectului de reformă judiciară al Guvernului. 

”Oficial, este vorba de corectarea abuzurilor unei justiții care se comportă, potrivit puterii, ca un «stat în stat». Dosarul, demarat în 2016, s-a accelerat anul trecut: Codul Penal a fost obiectul a zeci de amendamente, șefa DNA Laura Codruta Kovesi a fost demisă în 9 iulie”, mai notează jurnalistul francez, care precizează aici și de faptul că acum, în vizorul puterii, sau, mai exact, al adevăratului său șef, Liviu Dragnea, a intrat procurorul general Augustin Lazăr.

În ceea ce-l privește pe Dragnea, Charles Haquet amintește că acesta este vizat de numeroase proceduri judiciare. ”Un politician experimentat, care conduce cu mână de fier PSD, prezidează Camera Deputaților și nu poate ocupa funcții executive, din cauza condamnării sale”, este portetul pe care jurnalistul francez i-l face liderului social-democrat.  

”De aici și reforma juridică ce nu ar viza, potrivit criticilor săi, decât un singur scop: cazierul său judiciar, pentru a putea candida la alegerile prezidențiale din 2019. Iar acum guvernul încearcă să promoveze un decret de amnistie care ar permite albirea a numeroși responsabili politici. Și, în primul rând, a lui Liviu Dragnea”, se mai arată în articolul din L'Express

O astfel de impunitate este inacceptabilă pentru Bruxelles: "Nu se pune problema depășirii acestei linii roșii", se afirmă pe culoarele Comisiei Europene, potrivit sursei citate. 

”De aici furia lui Dragnea, care critică în ultimele luni o Uniunea care nu lasă României dreptul la propriile opinii. (...) Teoretic, nimic nu împiedică guvernarea PSD să voteze amnistia, dacă estimează că acest lucru îi va aduce voturile electoratului, cu riscul de a pierde orice credibilitate externă. Gândiți-vă: țara care prezidează Uniunea Europeană, în principiu exemplar, ajunge să intre în vizorul Bruxelles-ului pentru că încalcă marile principii comunitare de echitate și justiție”, mai arată jurnalistul francez. 

Acesta notează însă că există totuși motive de speranță. 

”Întâi, «marea spălare» voită de guvern nu este atât de populară. Drept dovadă, PSD a căzut mult în sondaje de doi ani, fiind creditat azi cu doar 30% din intențiile de vot, față de cele 46% obținute în 2016. Mai grav, Curtea Constituțională a respins bună parte din reforma judiciară. 

În fine, și poate în special, Liviu Dragnea, preocupat de propria soartă, ar fi găsit o altă cale de a scăpa de justiție și negociază, potrivit mai multor surse, achitarea sa cu judecători români. În schimb, ar renunța la promovarea în forță a decretului de amnistie”, mai precizează sursa citată. 

”Suspectat de Oficiul european de luptă împotriva fraudei de deturnarea unor fonduri europene de 21 de milioane de euro, Liviu Dragnea a decis, în 11 decembrie, să aducă în fața Curții de Justiție de la Luxemburg Comisia Europeană! Speranța sa: punerea în discuție a incriminării sale și neînceperea urmăririi, ceea ce i-ar permite refacerea virginității politice. A ataca Bruxelles-ul în justiție, în momentul în care propriul partid asigură președinția europeană? Trebuie să ai curaj. 

Cu câteva luni înainte de sfârșitul mandatului său, președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, și-ar fi dorit fără îndoială un alt cadou de plecare”, se încheie articolul din L'Express.
 

Citeşte mai multe despre:   L'Express,   Romania,   Consiliul UE,   Liviu Dragnea
 
Loading...