Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment La Măgurele a fost inaugurat Centrul Integrat de Tehnologii Avansate cu Laser

La Măgurele a fost inaugurat Centrul Integrat de Tehnologii Avansate cu Laser

Un articol de: B1 TV - 22 Oct 2014, 09:47
La Măgurele a fost inaugurat Centrul Integrat de Tehnologii Avansate cu Laser Foto: zf.ro Eveniment
Cercetarea românească a mai făcut încă un pas spre elita mondială. La Măgurele a fost inaugurat Centrul Integrat de Tehnologii Avansate cu Laser, unul dintre cele mai avansate laboratoare existențe la ora actuală în lume, transmite B1 TV. CETAL, așa cum este denumit proiectul va permite dezvoltarea cercetării în domenii precum medicină-tratamente cu protoni sau fizică, energie sau tehnologii ultra avansate, inclusiv tehnologii spațiale.

Punctul forte al noului centru îl reprezintă un laser de 1 pentawat, o unitate de măsură uriașă și care are cea mai mare putere din Europa la momentul de față în domeniul laserilor cu femtosecunde. Acesta nu este însă singurul instrument de ultimă generație de la Măgurele.

”CETAL-ul nu reprezintă doar un laser de 1 petawat reprezintă o gamă variată de sisteme laser care au posibilitatrea de a desfășura activități de cercetare pornind de la micro continuând cu nano. sunt laboratoare performante”, a declarat Ion Mojan, Director general Institutul Național de Fizica Laserilor, Plasmei și Radiațiilor.

Practic, în centrul de la Institutul Național de Fizica Laserilor, Plasmei și Radiațiilor se pot cerceta de la tehnologii industriale la materiale aerospațiale.

”Sunt instituții din ro care colaborează cu SUA și le facem niște lucruri pentru controlul fuzelajului avioanelor. Ultima a venit din franța este cea mai mare fabrică de știți că eurocopter e o fabrică de avioane, de elicoptere, și vorbesc de fabrica are produce motoarele de elicopter. un institut incas de la.tot di ro colaborează cu ei. Au avut nevoie să le prelucrăm niște piese, absolut speciale, făcut dintr-un material foarte scump”, explică Constantin Grigoriu, director al proiectului CETAL

”Cu ajutorul laserelor extrem de puternice de la Măgurele, în viitor s-ar putea dezvolta tehnologii medicare împotriva tumorilor sau a cancerelor. Protonii sunt mai utili decât radiața gama și pot s-o distrugă mult mai bine. și una e să iau acceleratorul nu știu care de nu știu unde să-l duc în spital și alta e în viitor să dezvolt un laser care el să fie destinat acestei aplicații.”, adaugă Grigoriu.

Proiectul CETAL a costat 17 milioane de euro și permite nu doar realizarea de cercetăți sau aplicații ci și pregătirea cercetătorilor care vor lucra în cadrul proiectului ELI, cel mia puternic lase din lume, cu o putere de 10 ori mai mare decât cea a lasrului din acest proiect. Un alt beneficiu al proiectului sunt serviciile prestate direferitelor companii sau institute de cercetare din afară care permit institutului să recupereze investiția inițială din cadrul proiectului.