Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Laureat al premiului Nobel, atac la adresa neoliberalilor: Ar trebui să facă o vizită la psihiatru

Laureat al premiului Nobel, atac la adresa neoliberalilor: Ar trebui să facă o vizită la psihiatru

Un articol de: B1 TV - 09 Aug 2016, 08:20
Laureat al premiului Nobel, atac la adresa neoliberalilor: Ar trebui să facă o vizită la psihiatru foto: dailyhellas.com Eveniment

Neoliberalii ar trebui să facă o vizită la psihiatru, este îndemnul pe care profesorul Joseph Stiglitz, un laureat al premiului Nobel pentru economie, îl face într-un articol, potrivit B1 TV.

Autorul susţine că situaţia este mai îngrijorătoare în Europa decât în Statele Unite și asta pentru că, la criza din urmă cu 8 ani, neoliberalii nu au ţinut cont de măsurile de protecție socială.

"Cum poate fi atât de ponegrit un lucru despre care liderii noştri politici şi mulţi economişti au spus că va aduce mult bine pentru toata lumea? Un răspuns pe care îl aud uneori din partea economiştilor neoliberali care au susţinut aceste politici este că oamenii o duc mai bine. Doar că nu ştiu. Nemulţumirea lor este o problemă pentru psihiatri, nu pentru economişti. Însă datele despre venituri arată că neoliberalii ar fi cei care ar trebui supuşi acestei terapii", scrie laureatul al Nobelului pentru Economie într-un articol pentru Project Syndicate.

În acest material, Stiglitz ține să puncteze efectele globalizării și problemele acesteia. Astfel, autorul punctează efectele durerilor economice şi ale dislocării pe care o trăiesc mulţi americani care se reflectă chiar şi în statisticile legate de sănătate.

Când vine vorba despre situația existentă în Europa, aici lucrurile ar sta mai puțin bine.

"«Inegalitatea Globală: o nouă abordare a Erei Globalizării», noua carte a lui Branko Milanovici, îi analizează pe marii câştigători şi marii perdanţi în termeni de venituri în ultimele două decenii, din 1988 până în 2008. Printre câştigători îi avem pe cei 1%, plutocraţii globali, dar şi clasa mijlocie din ţările în curs de dezvoltare. Printre perdanţi - cei care au câştigat puţin sau nimic - îi avem pe cei mai săraci, precum şi clasa mijlocie şi clasa muncitoare din ţările dezvoltate. Globalizarea nu este singurul, dar este unul dintre motive", mai precizează Stiglitz în articol.

Acesta nu neagă faptul că globalizarea este doar o parte a fenomenelor care au loc, însă țintește din nou înspre neoliberali și implicarea nefastă a acestora.

"Eşecul globalizării de a îndeplini promisiunile partidelor tradiţionale a subminat încrederea în "establishment". Iar împrumuturile generoase ale guvernelor acordate băncilor care au dus la criza din 2008 În SUA, republicanii din Congres s-au opus până şi ajutoarelor pentru cei direct loviţi de globalizare. Aparent, neoliberalii s-au temut de efectele adverse şi s-au opus măsurilor pentru protejarea celorlalţi. Pentru ca toată lumea să beneficieze de globalizare, trebuie să ai măsuri puternice pentru protecţia socială. Scandinavii şi-au dat seama de asta cu mult timp înainte Neoliberalii de prin alte părţi nu au făcut asta, iar acum, la alegerile din SUA şi Europa, îşi primesc pedeapsa", a mai scris laureatul premiului Nobel pentru Economie şi profesor la Columbia University, care în anul 2008 a mai scris un material prin care încerca să afle dacă e vorba despre finalul influenței neoliberalilor.

Scandalul momentului! Anamaria Prodan n-a mai rezistat! A spus totul. Ce se întâmplă, de fapt, între ea şi Reghe?

Citeşte mai multe despre:   Nobel