Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Laureații premiului Nobel, Stefan Hell și Herta Muller, au învățat la același liceu: ”România era o țară comunistă în care nu puteai spune nimic”

Laureații premiului Nobel, Stefan Hell și Herta Muller, au învățat la același liceu: ”România era o țară comunistă în care nu puteai spune nimic”

Un articol de: - 09 Oct 2014, 15:14
Foto: umwelt-panorama.de Eveniment
Cercetătorul german, născut la Arad, Stefan Hell, unul dintre laureații din 2014 ai premiului Nobel pentru chimie, a vorbit despre țara sa de origine într-un interviu acordat publicației Sued Deutsche.

Născut în orașul Sântana, la 22 de kilometri de Arad, Stefan Hell a dat detalii despre cei 15 ani pe care i-a petrecut în România, dar și despre procesul de adaptare prin care a trecut când, în 1978, a plecat cu familia în Germania.

“Nu mă pot imagina altfel decât în acest context. Provin dintr-un oraş mic din România. Am venit în Germania la 15 ani. Înainte, am fost la aceeaşi şcoală ca şi laureata premiului Nobel pentru Literatură, Herta Muller.”, a povestit Hell.

Fost elev al Liceului ”Nikolaus Lenau” din Timișoara, Stefan Hell susține că odată ajuns în Germania a devenit conștient de avantajele pe care i le-au adus anii petrecuți în băncile școlii din România. “Au fost câteva greutăţi, să prind rădăcini. Dar apoi mi-am dat seama că în Timişoara am fost la o şcoală foarte bună. Când am ajuns la liceul din Ludwigshafen, am observant că toate cunoştinţele mele au fost mai avansate decât ale colegilor mei în ceea ce priveşte fizica, chimia şi biologia”, a declarat laureatul premiului Nobel pentru chimie, pentru publicația amintită.

Totuși, Stefan Hell susține că s-a simțit eliberat în momentul în care a părăsit România, având în vedere că lăsa în urmă dintr-o țară comunistă. “A fost o mare eliberare pentru noi. România era o ţară comunistă în care nu puteai spune nimic. A fost minunat să trăieşti într-o ţară în care limba maternă este şi cea oficială. La noi acasă se vorbea în germană. Iar eu mă simţeam un german”, povestește cercetătorul.

Conștient de importanța cercetărilor sale, Stefan Hell susține că nu se aștepta să fie recompensat cu premiul Nobel. „Ştiam că este un domeniu de interes important, m-am bucurat foarte mult că a fost premiat. Dar la un premiu Nobel nu te poţi aştepta”, a declarat Hell.

În prezent cercetătorul de origine română este coordonatorul Departamentul de Nano-Biofotonică al Institutul Max Planck pentru Chimie Biofizică din Göttingen, Germania.


 
Loading...