Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Lecţie de îngrozit copiii în manualul de religie de clasa a II-a: Dacă minţi, atunci vei fi călcat de maşină. Bine faci, bine găseşti. Rău faci, rău gaseşti (FOTO)

Lecţie de îngrozit copiii în manualul de religie de clasa a II-a: Dacă minţi, atunci vei fi călcat de maşină. Bine faci, bine găseşti. Rău faci, rău gaseşti (FOTO)

Un articol de: - 12 Mar 2015, 15:30
Foto: ziarulevenimentul.ro Eveniment

Conținutul manualelor de religie stârnește polemici în rândul părinților. Multe dintre acestea cuprind imagini cu un impact emoționant mare asupra copiilor.

Tema predării orei de religie în școli a fost un subiect amplu dezbătut în ultimele săptămâni. BOR a ieșit învingătoare, peste 90% dintre elevi optând pentru participarea la acest opțional.

Manualele şcolare sunt realizate de mai multe edituri însă doar după ce au avizul Patriarhiei Române, aşa cum este prevăzut în Protocolul pentru predarea Religiei în şcoli, semnat de Ministerul Educaţiei şi conducerea Bisericii Ortodoxe Române De altfel, programa şcolară pentru cultul ortodox se realizează tot sub supravegherea Patriarhiei, scrie Adevărul.

Lecțiile regăsite în noile manuale conțin imagini cu impact emoțional major asupra copiilor din clasele primare.

Spre exemplu, în manualul de Religie de clasa a II-a a Editurii Sf. Mina, elevii afla că primul lucru pe care trebuie să îl facă în cazul în care se pierd într-un magazin, este să se roage la Dumnezeu.


 

Câteva paginii mai încolo elevii află că “dacă minţi, atunci vei fi calcat de maşină, în manual fiind o ilustraţie cu un copil accidentat. Învățătura: "Bine faci, bine gasesti. Rău faci, rău gaseşti".

În același manual, autorii descriu o situație în care tatăl unei copile este grav bolnav. După ce află că Alexandra plânge în hohote şi relatează învăţătoarei că doctorii au cerut mamei că să îl ia acasă, pentru că nu mai au ce se îi facă, elevii decoperă, în final, că tatăl Alexandrei s-a făcut bine după ce învăţătoarea le-a cerut să se roage pentru el şi să îl pomenească în rugăciuni, atât colegilor, cât şi elevilor de la alte clase.


 

Tot în manualele de religie, elevii sunt întrebați "Ce poruncă încalcă un creştin care: a) poartă la gât alte semne decât sfânta cruce? (...) c) face glume despre Dumnezeu, Biserica şi cele sfinte? d) în zilele de sărbatoare sau duminica - Ziua Domnului - se distrează sau merg în alte locuri, în afara de biserica, negândindu-se deloc la Dumnezeu?"

În urma sesizărilor, reprezentanţii Bisericii au anunţat că vor revizui manualele de religie, îmbunătăţindu-le conţinutul, urmând ca din toamnă să apară şi în varianta digitală

Citeşte mai multe despre:   manuale,   elevi,   religie,   Dumnezeu,   BOR
 
Loading...