Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Legea care ar limita accesul străinilor la terenurile românești. Cum au ajuns aceștia să dețina 40% din pământul arabil

Legea care ar limita accesul străinilor la terenurile românești. Cum au ajuns aceștia să dețina 40% din pământul arabil

Un articol de: - 01 Iul 2016, 15:40
Foto: activenews.ro Eveniment

Proiectul de lege care reglementează cumpărarea terenurilor agricole de către străini a fost elaborat de Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, însă aplicarea actului normativ va fi posibilă după ce se va finaliza planul cadastral, potrivit gandul.info.

 „Cred că pentru legea vânzării terenurilor la nivel european trebuie să ne orientăm către modelul francez pentru că respectă toate reglementările europene. Chiar îmi amintesc că un parlamentar german a dorit să cumpere teren agricol în Franţa şi nu a reuşit.

Din această cauză este foarte important cum redactăm această lege şi să trasăm obiective clare, ca să nu păţim la fel ca Bulgaria care a făcut o astfel de lege acum câţiva ani, iar apoi a fost nevoită să o retragă pentru că nu respecta normele europene”, a decalrat, joi, ministrul Achim Irimescu.

Actul normativ impune o suprafaţă maximă de 50 de hectare pentru fiecare solicitant. Cu toate acestea, reglementarea va fi modificată, având obiective clare de atins, care însă vor trebui să îndeplinească o serie de condiții.

Prima condiţie este realizarea planului cadastral, pe care ministrul Agriculturii susţine că-l va realiza şi cu sprijinul notarilor publici, precum şi al altor instituţii cu atribuţii în acest sector de activitate, inclusiv cu fermierii.

„România are un total de 14 milioane de hectare de teren agricol, din care 3,8 milioane hectare organizate în ferme, 9,3 milioane de hectare de teren arabil, teren din care doar 3 milioane de hectare au şi cadastrul făcut”, a precizat ministrul Achim Irimescu.

Citeşte mai multe despre:   lege,   terenuri
 
Loading...