Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Legea care permite ca pe durata stării de alertă procesele civile și penale să se poată desfășura online a intrat în vigoare

Legea care permite ca pe durata stării de alertă procesele civile și penale să se poată desfășura online a intrat în vigoare

Un articol de: Bogdan Pitaru - 07 Mai 2021, 13:56
Legea care permite ca pe durata stării de alertă procesele civile și penale să se poată desfășura online a intrat în vigoare foto: Pixabay Eveniment

Legea care permite ca pe durata stării de alertă procesele civile și penale să se poată desfășura online, prin videoconferință, a intrat în vigoare, potrivit unui comunicat al Ministerului de Justiție.  

”Legea elaborată de Ministerul Justiţiei toamna trecută şi intrată în vigoare în data de 2 mai 2021 prevede ca, în contextul pandemiei de COVID-19, atât procesele civile, cât şi cele penale să poată să se desfăşoare online.

Până acum, utilizarea mijloacelor de comunicare online era acceptată doar în cazul audierilor din procesele penale, cu acordul persoanei în cauză”, a transmis, vineri, MInisterul Justţiei.

Începând de astăzi în procesele civile - când este posibil, cu acordul părților, instanțele pot hotărî ca ședințele de judecată să se desfășoare fără participarea fizică a părţilor în sală de judecată, în format videoconferinţă.

În procesele penale - persoanele private de libertate, altele decât cele aflate în arest la domiciliu, pot fi audiate prin videoconferință, fără a fi necesar acordul acestora.

Instituţia a precizat că se doreşte ca desfăşurarea online a şedinţelor de judecată să devină o normalitate, dincolo de situaţiile excepţionale.

”În acest sens, Ministerul Justiţiei lucrează, în prezent, la mai multe proiecte de digitalizare a instanţelor de judecată, cum ne-am asumat de altfel în Programul de Guvernare”, a mai transmis MInisterul Justiţiei.

Citeşte mai multe despre:   Ministerul Justitiei