Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment VÂRSTA DE PENSIONARE e SCHIMBATĂ OFICIAL: Românii încep să ia cu ASALT Casele de pensii! De ce DOCUMENTE ai nevoie

VÂRSTA DE PENSIONARE e SCHIMBATĂ OFICIAL: Românii încep să ia cu ASALT Casele de pensii! De ce DOCUMENTE ai nevoie

Un articol de: B1.ro - 13 Sep 2019, 09:11
Foto: Pixabay Eveniment

Noua Lege a Pensiilor, promulgată recent de președintele Klaus Iohannis, vine cu câteva schimbări importante, referitoare la formula de calcul, dar și la vârsta de pensionare.

LACRIMI ÎN SHOWBIZ! BIATA, RONA HARTNER! AU DESCHIS TESTAMENTUL! DIN PĂCATE E ADEVĂRAT! AU FOST ULTIMELE IMAGINI

Actul normativ a fost adoptat cu câteva amendamente față de forma inițială, propuse și adoptate în Comisia de muncă a Senatului. 

ADIO, MIOARA ROMAN! DIN PĂCATE A CEDAT! OANA ROMAN A FĂCUT ANUNȚUL ÎN LACRIMI

Astfel, unul dintre acestea prevede că “în sistemul public de pensii este considerată perioadă asimilată cea în care asiguratul a beneficiat, începând cu 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau în cazul copilului cu handicap de până la 7 ani“. În varianta inițiată de Guvern era vorba despre copii cu handicap de până la 3 ani, scrie legestart.ro.

LACRIMI ÎN SHOWBIZ! FUEGO A PĂȚIT-O GRAV! IRINA LOGHIN A DAT VESTEA CUMPLITĂ! E ȘOC ȘI GROAZĂ (GALERIE FOTO)

A fost modificat și articolul referitor la pensia de urmaș, în locul sintagmei “pensionatul urmaș” fiind acum “copilul beneficiar al pensiei de urmaș“: “În sistemul public de pensii plata indemnizației/pensiei pentru însoțitor se suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cazuri: copilul beneficiar al pensiei de urmaș, prevăzut la art. 75 lit a), care a împlinit vârsta de 16 ani și nu face dovada continuării studiilor“.

De asemenea, noua lege schimbă condițiile de calcul a pensiilor din anul 2021, de acordare a pensiei minime sau de reducere a vârstei de pensionare.

Actul normativ precizează că nicio pensie în plată nu va scădea – în cazurile în care în urma recalculării conform noilor condiții ar rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată.

Important de precizat este, de asemenea, că vârsta standard de pensionare, stagiul minim sau stagiul complet de cotizare nu se modifică în niciun fel:
- vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați şi de 63 de ani pentru femei;
- stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbați;
- stagiul complet de cotizare, care cuprinde şi perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbați.
 

Citeşte mai multe despre:   Legea pensiilor
 
 
Loading...