Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Scandal în interiorul CSM: Patru membri o acuză pe preşedinta Lia Savonea că nu respectă prevederile legale referitoare la convocarea ședințelor

Scandal în interiorul CSM: Patru membri o acuză pe preşedinta Lia Savonea că nu respectă prevederile legale referitoare la convocarea ședințelor

Un articol de: Sebastian Pricop - 21 Iun 2019, 22:13
Scandal în interiorul CSM: Patru membri o acuză pe preşedinta Lia Savonea că nu respectă prevederile legale referitoare la convocarea ședințelor Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Eveniment

Continuă scandalul din interiorul Consiliului Superior al Magistraturii şi acuzaţiile la adresa preşedintei Lia Savonea privind felul în care conduce instituţia. Patru membri ai CSM îi solicită acesteia să respecte prevederile legale referitoare la convocarea ședințelor instituției și să indice criteriile pe baza cărora selectează pe ordinea de zi doar anumite lucrări înregistrate pe rolul CSM.

”Vă solicităm ca, în calitatea dumneavoastră de preşedinte, să indicaţi criteriile pe care le aveţi în vedere atunci când selectaţi dintre lucrările înregistrate pe rolul consiliului cele pe care le puneţi pe ordinea de zi a unei anumite şedinţe. În temeiul art. 29 alin. (10) din aceeaşi lege, vă solicităm să respectaţi termenul de 3 zile, prevăzut imperativ de textul de lege pentru publicarea ordinii de zi a şedinţelor, pentru a avea o previzibilitate a acestora”, se arată în adresa transmisă Liei Savonea de cei patru membri ai CSM pe 26 martie.

Acest document, publicat de G4Media, vine în contextul în care ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a acuzat-o pe Lia Savonea că stabilește în mod arbitrar ședințele Consiliului. Tot scandalul a pornit după ce şedinţa de joi a CSM, având pe ordinea de zi validarea concursului pentru şefia Secţiei Speciale câştigat de procuroarea Adina Florea, a fost amânată din lipsă de cvorum, iar protagoniştii au dat naştere unor schimburi de replici privind cui i-ar aparţine vina.

În documentul menţionat, cei patru membri îi mai solicitau, tot în vederea previzibilităţii, să stabilească zilele în care se desfăşoară şedinţele plenului CSM şi cele ale Secţiei de judecători, precum şi orele de începere a acestor şedinţe, subliniind că au constatat că acestea se stabilesc în mod total imprevizibil.

Semnatarii adresei au fost judecătoarea Andrea Annamaria Chiş și procurorii Tatiana Toader, Cristian Mihai Ban și Florin Deac.


 

Citeşte mai multe despre:   Lia Savonea,   CSM