Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Liber la atacuri împotriva justiţiei: A fost promulgată legea care abrogă articolul 276 din Codul Penal

Liber la atacuri împotriva justiţiei: A fost promulgată legea care abrogă articolul 276 din Codul Penal

Un articol de: - 03 Dec 2014, 15:05
Liber la atacuri împotriva justiţiei: A fost promulgată legea care abrogă articolul 276 din Codul Penal Eveniment

Președintele Traian Băsescu a promulgat, miercuri, legea de abrogare a Articolului 276 din Codul Penal privind presiunile asupra justiţiei, informează Mediafax.

Promulgarea vine după ce inițial a retrimis-o la Parlament, și, după adoptarea ei în aceeași formă, a atacat-o la Curtea Constituțională, instituție care a respins sesizarea sa.

Legea de abrogare a articolul 276 din Codul Penal a fost adoptată de Parlament, după ce preşedintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea ei pe motiv că ar afecta independenţa justiţiei.

Preşedintele Traian Băsescu a atacat, la începutul lunii octombrie, la Curtea Constituțională, legea de abrogare a articolului 276 din Codul Penal privind presiunile asupra justiţiei, pe motivul independenţei justiţiei, arătând că sunt cazuri de "campanii furibunde" împotriva magistraţilor, “declaraţii ticăloase ale unora din dubă”.

În sesizarea către Curtea Constituţională trimisă de şeful statului se arăta că legea este neconstituţională deoarece contravine articolelor 1, 30 şi 124 din Constituţie.

Textul de lege a cărui abrogare a fost votată de Parlament prevede că ”fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 1 an sau cu amendă”.

“Din păcate, Parlamentul şi-a menţinut poziţia, pentru că eu am trimis o dată la Parlament legea, propunând să nu se abroge acest articol. Parlamentul, Guvernul de asemenea a încuviinţat abrogarea acestui articol, atac legea aşa cum ea a fost votată de Parlament cu acceptul Guvernului, o atac la Curtea Conbstituţională. Motivul fundamental pentru care o atac este legat de independenţa justiţiei. Avem cazuri pe care le trăim cu ochii noştri, campaniile furibunde pe care le-a dus trustul Intact împotriva procurorilor, judecătorilor, declaraţiile ticăloase ale unora de prin dubă: «I-am dat bani şefului DNA şi preşedintei Înaltei Curţi». De aceea, cel puţin în acest stadiu, menţinerea acestui articol pentru independenţa justiţiei este necesar”, afirma Băsescu în sesizarea către Curtea Constituțională.

Propunerea legislativa a fost inițiată în Parlament de către PNL în octombrie 2013, în urma negocierilor din cadrul USL.

Crin Antonescu, președintele PNL de la acel moment, susținea că inițiativa e menită să elimine "orice fel de suspiciune de îngrădire a libertății presei".

Citeşte mai multe despre:   Traian Basescu