Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment EXCLUSIV // Licitația privind manuscrisele lui Mircea Eliade. Reprezentanții Casei Historic, contrazic afirmațiile președintelui Academiei Române: "În momentul acesta nu s-a suspendat nimic. Suntem în negocieri civilizate"

EXCLUSIV // Licitația privind manuscrisele lui Mircea Eliade. Reprezentanții Casei Historic, contrazic afirmațiile președintelui Academiei Române: "În momentul acesta nu s-a suspendat nimic. Suntem în negocieri civilizate"

Un articol de: George Forcoș - 12 Dec 2019, 13:59
EXCLUSIV // Licitația privind manuscrisele lui Mircea Eliade. Reprezentanții Casei Historic, contrazic afirmațiile președintelui Academiei Române: "În momentul acesta nu s-a suspendat nimic. Suntem în negocieri civilizate" Eveniment

EXCLUSIV // Reprezentanții Casei Historic, organizatori ai licitației privind manuscrisele lui Mircea Eliade, contrazic afirmațiile președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop. Acesta a declarat joi, pentru B1.ro, că licitația va fi oprită pentru ca proprietarii acestora să discute mai întâi cu reprezentanții Academiei Române despre viitorul acestora (Detalii AICI).

Pe de altă parte, reprezentanții Historic, contactați telefonic de B1.ro, au negat că evenimentul programat să aibă loc luni ar fi oprit. Aceștia au precizat că sunt purtate negocieri "civilizate" cu Ministerul Culturii pentru găsirea unei soluții legale astfel încât statul să intre în posesia obiectelor. Doar în cazul în care se vor găsi soluții în acest sens, licitația ar urma să fie oprită.    

"Suntem în negocieri cu Ministerul Culturii să găsim o formulă legală prin care statul să le achiziţioneze. În acest moment nu a fost suspendată această licitaţie, atâta timp cât încă nu s-a găsit o metodă legală prin care statul să intre în posesia lor. Statul trebuie să intre în posesia lor legal, prin dreptul de preemţiune, prin metode legale. Încă nu s-a găsit formula, o mai căutăm. În momentul acesta nu s-a suspendat nimic, s-ar putea să se suspende dacă statul ar plăti obiectele", au declarat reprezentanțII Casei de Licitații Historic pentru B1.ro. 
Aceștia au mai precizat că reprezentanții Ministerului Culturii au luat legătura cu Casa Historic și că în acest moment se poartă negocieri.  

"Reprezentanţii Ministerului au luat legătura cu noi, suntem în negocieri civilizate pentru ca aceste manuscrise să intre în posesia statului. Noi suntem un agent comercial care facem o intermediere între proprietarii de drept ai acestei arhive şi statul român sau alţi doritori pentru a intra în posesia lor", au subliniat reprezentanții casei de licitații.

Contactați telefonic de către reporterul B1.Ro, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, și reprezentanții instituției nu au oferit, până în momentul redactării acestui articol, un răspuns cu privire la acest subiect. 

Pe site-ul Casei de Licitații Historic, evenimentul apare în continuare programat pentru data de 16 decembrie, sub titulatura  Licitația în jurul lui Eliade, Cioran şi Blaga "Manuscrise, dedicaţii şi scrisori"

Reamintim că, informați de B1.ro despre licitație, reprezentanții Academiei Române au subliniat, luni, că ar fi de o „importanță majoră” ca manuscrisele marelui scriitor Mircea Eliade, care vor fi scoase la licitație la jumătatea lunii decembrie, să ajungă în posesia celui mai înalt for de știință și cultură din România, dar au recunoscut că nu există fonduri prevăzute în acest sens. (Detalii AICI)

După ce a atras atenția că manuscrisele lui Mircea Eliade vor fi scoase la licitație, în ultima lună a anului 2019, și că există riscul ca documentele să fie pierdute pentru totdeauna, istoricul Eugen Ciurtin a lansat o petiție online prin care îndeamnă scena culturală românească să se implice pentru salvarea acestora. (Detalii AICI)Ion Țiriac și-a uitat două mașini Ferrari într-un garaj din Munchen, timp de 10 ani. Ce s-a întâmplat apoi E DE NECREZUT!

Citeşte mai multe despre:   Mircea Eliade,   Ioan Aurel Pop,   Casa de licitatii Historic