Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Lista bolilor infectocontagioase, pentru care se instituie carantina și izolarea, a fost aprobată de Guvern

Lista bolilor infectocontagioase, pentru care se instituie carantina și izolarea, a fost aprobată de Guvern

Un articol de: Maria Zărnescu - 29 Oct 2020, 11:13
Lista bolilor infectocontagioase, pentru care se instituie carantina și izolarea, a fost aprobată de Guvern Eveniment

Miercuri, Guvernul a aprobat Lista bolilor infectocontagioase prin care se instituie carantina sau izolarea la domiciliu, la locația declarată sau în funcție de caz, în unitățile sanitare sau locațiile alternative atașate acestora.

Tot miercuri, Executivul a adoptat și Lista unităților sanitare de bază, în care se tratează persoanele bolnave, după cum se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

În Lista bolilor infectocontagioase, a fost introdusă și infecția cu SARS-CoV-2, la propunerea Institutului Național de Sănătate Publică.

Bolile infectocontagioase sunt acele afecțiuni determinate de agenți patogeni care au un impact rapid și major asupra organismului și care conduc la declanșarea de focare, sau chiar epidemii, prin transmiterea rapidă și extinsă.

Aceste boli infectocontagioase necesită identificare rapidă, declarare şi instituire de măsuri imediate în scopul limitării extinderii bolii în populaţia generală. Având în vedere faptul că bolile infectocontagioase sunt tratate în primul rând în spitalele şi secţiile de boli infecţioase de pe teritoriul tării, lista unităţilor sanitare de bază în care persoanele bolnave vor fi izolate în scopul evaluării clinico-biologice şi acordării serviciilor medicale necesare, cuprinde în primul rând aceste tipuri de unităţi sanitare", a precizat Ministerul Sănătăţii.

 

Lista bolilor pentru care se instituie izolare la domiciliu sau carantina:

Poliomielita
Difteria
Rujeola
Pertussis
Febra tifoidă
Febra paratifoidă
Boala meningococică (MCSE)
Tuberculoza pulmonară cu microscopie pozitivă
Antrax pulmonar
Rabia umană
Holera
Pesta
Variola / varioloidul
Gripa umană cauzată de un nou subtip de virus gripal
cazuri umane de gripă aviară înalt patogenă
Febra hemoragică Lassa
Ebola
Febra hemoragică Marburg
Febra hemoragică Crimeea Congo
Febra Galbenă
Nipah
SARS
Mers- CoV2
SarsCov2.

 

Unitățile sanitare de bază

 A început să-și renveze casa, dar după ce a dărâmat un perete a încremenit. Ce a găsit acolo, i-a șocat pe toți (FOTO)

Unitățile sanitare de bază sunt unități spitalicești ce au capacitatea tehnică, logistică și dispun de resursa umană calificată spre a putea trata bolile infectocontagioase ce impun izolarea persoanelor pentru tratament de specialitate și pentru prevenirea contagiunii, după cum explică sursa citată.

Potrivit MS, în funcție de capabilitățile acestor unități spitalicești, de fazele evolutive și de extinderea unei epidemii sau pandemii, sunt spitale de Faza I și de Faza II. Unitățile sanitare de bază vor interna pacienţii suspecți sau confirmați pentru una din afecțiunile prevăzute în anexa 1 şi vor asigura tratamentul formelor de boală medii, severe şi critice. Spitalele de faza I sunt reprezentate de spitalele clinice de boli infecţioase, așa cum precizează Ministerul Sănătății.

În rețeaua de spitale și unități sanitare ce asigură suportul pentru spitalele Fază I și Fază II, denumite și spitale suport, precum şi nominalizarea acestora se stabilesc la nivel local, printr-un protocol de colaborare sub coordonarea Direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a Comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, şi cuprinde:

a) spitalele judetene sau municipale de urgenţă, care pot asigura asistenţa medicală pentru celelalte urgenţe medico-chirurgicale.

b) spitalele municipale sau orăşeneşti, preponderent cele cu secţii de boli infecţioase sau pneumologie, precum şi spitalele din alte reţele decât ale Ministerului Sănătăţii (Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Ministerul Apărării Naţionale, unităţi sanitare private).

În funcţie de evoluţia numărului de cazuri, în categoria spitalelor de Faza I, Faza II sau suport, pot fi incluse şi alte spitale, prin hotărâre de guvern.