Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Lista Fantomelor Securității: Ion Pascu, un securist care a stat două mandate lângă un președinte (VIDEO)

Lista Fantomelor Securității: Ion Pascu, un securist care a stat două mandate lângă un președinte (VIDEO)

Un articol de: - 03 Sep 2015, 23:35
Lista Fantomelor Securității: Ion Pascu, un securist care a stat două mandate lângă un președinte (VIDEO) Foto: nicosia.mae.ro Eveniment
Sabin Orcan continuă seria de dezvăluiri, în cadrul emisiunii "Ultimul cuvânt", despre ofiţeri acoperiţi sau colaboratori ai serviciilor secrete care ocupă funcţii-cheie în stat. Al unsprezecelea nume aflat pe "Lista Fantomelor Securității" este Ion Pascu, care în prezent ocupă funcția de ambasador în Cipru.

Potrivit datelor din CV, Ion Bogdan Pascu a fecventat cursurile Facultății de Comerţ Exterior în cadrul A.S.E. Bucureşti în perioada 1966-1971, urmând între anii 1973 – 1974 și studiile postuniversitare la University of Washington-Seattle, S.U.A.

Din 1971 a devenit asistent universitar la ASE București, până în 1974 atunci când a primește funcția de referent relaţii, ataşat, secretar III în MAE până în 1979. Pascu a fost însărcinatul cu afaceri la Ambasada României la Aden, apoi între 1983-1993 a deținut pe rând funcția de secretar III și I la MAE, cât și la Ambasadele României de la Ankara, Atena și Stockholm.

În 1993 ocupă funcția de șef de serviciu, director adjunct și director în Direcția de Protocol, M.A.E. până în 1994, atunci când își schimbă funcția în consilier și ministru consilier la Ambasada Romniei de la Londra, funcție deținută până în 1998.

Din 1998, pentru un an, a devenit director general pentru Europa şi America de Nord la M.A.E., apoi în cadrul aceleiași instituții secretar de stat, până în anul 2000. În perioada 2000-2004 a devenit secretar de stat în MAE, iar din 2000 până în 2004 a fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar la Ambasada României la Tokyo.

Se reîntoarce în MAE cu funcția de secretar general din 2004 până în 2005, atunci când devine consilier de stat. Începând cu luna iunie 2008 este numit ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României la Ankara, iar din 2011 până în prezent ocupă postul de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României la Nicosia.

Ambasadorul Pascu se regăsește pe lista lui Mircea Răceanu.

”Lt. col. Emil Rădulescu [anchetatorul - n.red.] mi-a arătat aproximativ 35-40 de fotografii, toate aparţinând lucrătorilor din Ministerul Afacerilor Externe, însă altele decât cele văzute în timpul anchetelor anterioare. Îi cunoşteam absolut pe toţi. Cu mulţi dintre ei lucrasem ani de zile şi ştiam că erau ofiţeri de securitate, pe alţii îi bănuiam. Am decis încă de la prima fotografie care mi-a fost arătată, cea a lui Constantin Gârbea, să neg că aş fi fost la curent cu faptul că erau ofiţeri de securitate. Aşa am procedat cu toate fotografiile care au urmat, printre care cele ale lui Vasile Prună, Gheorghe Duţă, Ion Dobreci, Vasile Croicu, Ioan Donca, Tudor Valeriu, Teodor Meleşcanu, Pavel Platona, Petru Ioan Cordoş, Octavian Gavriş, Ilie Neamţu, Nicolae Petruţ, Ştefan Costin, Valeriu Dinică, Marin Buhoară, Cristian Mocanu, Ionel Stănculescu, Dinu Marian, Petre Săndulescu, Ion Pascu”, potrivit lui Răceanu.

”Două aspecte mi-au reţinut în mod deosebit atenţia: primul a constat în faptul că plicul nu conţinea şi fotografiile unor lucrători din minister de care eram sigur că nu erau ofiţeri de securitate. Al doilea a fost modul în care a procedat lt. col. Rădulescu după ce mi le-a arătat. De data aceasta el nu a mai luat nicio notiţă şi nici nu a consemnat, prin declaraţie semnată de mine, faptul că mi le-a prezentat. (…) Mai mult, după ce a băgat micile fotografii în plic, mi-a spus pe un ton sec şi ameninţător: "Uită de ele!" Atenţionarea lt. col. Rădulescu mi-a întărit definitiv convingerea că toţi cei ale căror fotografii se găseau în plic - inclusiv cei pe care până atunci i-am bănuit numai - erau cadre sau colaboratori activi ai Securităţii”, mai scria Mircea Răceanu.

Într-un articol despre cadrele adânc conspirate în MAE, Răceanu afirma că recrutarea se făcea în primii ani petrecuți la minister.

”Târziu în celulă mi-am dat seama că acel plic conţinea de fapt fotografiile unor cadre ale Securităţii, adânc conspirate în structura Ministerului de Externe. Era vorba de "diplomaţi", unii dintre ei cu multă experienţă şi vechime, toţi angajaţi în minister direct după terminarea studiilor superioare sau ale cursurilor postuniversitare organizate de Academia "Ştefan Gheorghiu". Recrutarea lor de către organele de securitate s-a făcut - ştiam din discuţiile avute cu unii dintre ei - fie în primii ani de activitate în minister, fie în perioada cât au frecventat cursurile postuniversitare. Datorită faptului că întreaga lor activitate s-a desfăşurat în minister - în centrală sau exterior - toată lumea îi considera drept "diplomaţi de carieră", deşi în realitate ei aparţineau, într-o formă sau alta, Securităţii”, potrivit lui Răceanu.

Vezi AICI episoadele anterioare ale campaniei "Lista Fantomelor Securității" care fac dezvăluiri despre guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, directorul FGDB, Eugen Dijmărescu și președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Mișu Negrițoiu, Teodor Meleșcanu, fost director al SIE, în prezent consilier de stat la cancelaria primului ministru, europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pașcu, Șerban Mihăilescu, vicepreședinte al UNPR și senator din partea acestui partid, Traian Chebeleu, secretar general adjunct al Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre, Theodor Stolojan, europarlamentar PNL și Ion Goriță, director adjunct în M.A.E, mai precis adjunctul șefului de control și evaluare diplomatică.

Lista Fantomelor Securității: Ion Pascu, un securist care a stat două mandate lângă un președinte


Citeşte mai multe despre:   Sabin Orcan,   Ultimul cuvant