Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Lista Fantomelor Securității: Theodor Stolojan, stăpânul conturilor securității. Acesta îi raporta direct lui Ceaușescu (VIDEO)

Lista Fantomelor Securității: Theodor Stolojan, stăpânul conturilor securității. Acesta îi raporta direct lui Ceaușescu (VIDEO)

Un articol de: - 01 Sep 2015, 23:27
Foto: evz.ro Eveniment
Sabin Orcan continuă seria de dezvăluiri, în cadrul emisiunii "Ultimul cuvânt", despre ofiţeri acoperiţi sau colaboratori ai serviciilor secrete care ocupă funcţii-cheie în stat. Al nouălea nume aflat pe "Lista Fantomelor Securității" este Theodor Stolojan, care în prezent ocupă funcția de europarlamentar PNL.

Potrivit datelor din CV-ul său, Theodor Stolojan a urmat cursurile Academiei de Studii Economice București în perioada 1961-1966, când a obținut funcția de economis la la IS Frigotehnica Bucureşti, până în 1969.

De atunci, pentru un an de zile a fost economist la Grupul de întreprinderi de utilaje şi construcţii Bucureşti, iar între 1971-1972 a devenit Economist în Ministerul Industriei Alimentare. Între 1972-1979 și-a continuat activitatea de economist la Ministerul Finanțelor.

În 1978 a devenit membru al Institutului Internaţional de Finanţe Publice din Saarbrucken, Germania. Din 1979 până în 1982 a deținut funcția de șef serviciu în Ministerul Finanţelor, an în care a urmat cursurile unui seminar de finanţe publice organizat de FMI.

Tot atunci obține postul de Director adjunct al Departamentului Relaţii Valutare şi Financiare Internaţionale, ocupat până în 1986. Între 1986-1988 a deținut funcția de director al Departamentului Relaţii Valutare şi Financiare Internaţionale.

A fost și inspector General în Departamentul Venituri de Stat în perioada 1988-1989, când a devenit ministru adjunct al Finanțelor. În 1990 a devenit ministru al Finanțelor, iar în 1991 prim-ministru. Tot atunci a ajuns în fruntea Agenţiei Naţionale pentru Privatizare.

Stolojan a deținut funcția de economist la Banca Mondială între 1992-1998, consilier la SC Tofan Grup până în 2000 și la SC Tomex SRL din 2001 până în 2002. Acesta a devenit consiler pe probleme economice al Preşedintelui României din 2004 până în 2007, iar de atunci până în prezent este europarlamentar PDL/PNL.

Istoricul Marius Oprea a scris despre Stolojan şi Securitate, în cadrul unui articol din România Liberă din noiembrie 2010.

”Nu cunoaştem situaţia ofiţerilor acoperiţi, nu ştim exact, de pildă, situaţia lui Stolojan. De pildă, Theodor Stolojan lucra şi pentru Securitate, câtă vreme era contabilul conturilor de aport valutar special (AVS), pe scurt, conturile lui Ceauşescu, rezultate din vânzarea saşilor, evreilor, plus afacerile intermediate prin Crescent a lui Voiculescu şi alte firme de la ICE Dunărea. Toţi aceşti bani veneau la AVS, iar Stolojan le ţinea contabilitatea, ceea ce presupune o strânsă legătură cu Securitatea, chiar dacă aceştia îl numeau „personal militar civil" (PMC). Erau în jur de 2.000 - 3.000 de astfel de PMC-işti, iar Theodor Stolojan este unul dintre ei, însă dosarele lor nu au fost scoase la iveală.

Vezi AICI episoadele anterioare ale campaniei "Lista Fantomelor Securității" care fac dezvăluiri despre guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, directorul FGDB, Eugen Dijmărescu și președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Mișu Negrițoiu, Teodor Meleșcanu, fost director al SIE, în prezent consilier de stat la cancelaria primului ministru, europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pașcu, Șerban Mihăilescu, vicepreședinte al UNPR și senator din partea acestui partid și Traian Chebeleu, secretar general adjunct al Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre.

Lista Fantomelor Securității: Theodor Stolojan, stăpânul conturilor Securității

Citeşte mai multe despre:   Sabin Orcan,   Ultimul cuvant
 
Loading...