Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Lista Fantomelor Securității: Traian Chebeleu, sfătuitorul lui Iliescu, fost consilier al securității (VIDEO)

Lista Fantomelor Securității: Traian Chebeleu, sfătuitorul lui Iliescu, fost consilier al securității (VIDEO)

Un articol de: - 31 Aug 2015, 22:57
Lista Fantomelor Securității: Traian Chebeleu, sfătuitorul lui Iliescu, fost consilier al securității (VIDEO) Foto: ziarelive.ro Eveniment
Sabin Orcan continuă seria de dezvăluiri, în cadrul emisiunii "Ultimul cuvânt", despre ofiţeri acoperiţi sau colaboratori ai serviciilor secrete care ocupă funcţii-cheie în stat. Al optulea nume aflat pe "Lista Fantomelor Securității" este Traian Chebeleu, care în prezent ocupă funcția de secretar general adjunct al Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre.

Potrivit biografiei sale, Traian Chebeleu a avut între 1964-1968 funcția de secretar III în MAE. În 1967 a devenit membru echipei româneşti care a deţinut preşedinţia ONU pentru un an de zile. Între 1969-1986 a fost secretar II şi apoi secretar I la Misiunea Permanentă a României pe lângă ONU. Din 1979 până în 1982 a fost negociator din partea Romaniei a Declaraţiei Adunării Generale a ONU privind reglementarea paşnică a diferendelor internaţionale.

De asemenea, din 1896 Chelebeu a deținut funcția de inginer la Trustul de Construcţii Hidroenergetice Bucureşti până în 1987. În următorii doi ani, până în 1989, acesta a fost redactor la editura Politică.

După 1990 a fost director în MAE, şef de cabinet al ministrului de externe, funcție deținută până în 1992, când a devenit consilier prezidenţial şi purtător de cuvânt al preşedintelui Ion Iliescu pentru patru ani. Între 1997-2001 a devenit reprezentant permanent al României pe lângă organizaţiile internaţionale de la Viena, Austria, iar din 2004 a reprezentat România la Ambasada din Austria, timp de trei ani.

În perioada 2004-2006 a fost numit director general pentru relaţii externe şi protocol al Camerei Deputaţilor, iar din 2008 până prezent deține funcția de secretar general adjunct al Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre.

În cartea ”Infern 89. Povestea unui condamnat la moarte”, Mircea Răceanu a scris despre Traian Chebeleu.

”A doua zi ancheta a continuat în aceeaşi formaţie. De această dată am fost confruntat cu listele conţinând personalul diplomatic şi administrativ de la Agenţia Economică, Misiunea Permanentă pe lângă ONU, Biblioteca Română, toate cu sediul la New York. Ca şi în ziua precedentă, din zecile şi zecile de nume citite, printre care parcă aud şi astăzi numele lui Aurel Costescu, Ionel Georgescu, Ion Duma, Ion Moraru, Virgil Constantinescu, Constantin Ene, Romulus Neagu, Nicolae Ropoteanu, Teodor Ţolea, Constantin Niţă, Traian Chebeleu, Octavian Ichim, Florin Roşu, Aurel Paraipan, Nicolae Stănică, Bogdan Baltazar, Gheorghe Tinca, Petre Vlăsceanu, Fănel Mangu, Gheorghe Horotan, Mişu Negriţoiu, Teodor Râpanu, Ion Logofătu, Anton Sârbu, Lucian Cernat, Vasile Paliţă, Alexandru Teodorescu, Ion Datcu, Nicolae Micu, Ion Goriţă, Vasile Tilinca, am indicat numai câteva persoane, deşi știam că marea lor majoritate erau ofiţeri de securitate”.

”Emilian Andreescu a fost trimis la post de urgenţă în 1973 pentru a-l schimba pe un alt diplomat cu probleme, Nicolae Ropotean, care se implicase într-o relaţie amoroasă cu o cipriotă, funcţionară internaţională la ONU. Profesorul Ropotean, ardelean de fel, era un bun vorbitor de limbă engleză şi a fost mutat la ISMB (Securitatea Municipiului Bucureşti), apoi la BRCE, unde a lucrat până în 1989 la un serviciu special care se ocupa de repatrierea moştenirilor. Bun prieten cu ambasadorul Traian Chebeleu, Ropotean avea să fie reîncadrat în MAE, la Direcţia ONU şi alte Organizaţii Internaţionale (vezi foto Anuarul Diplomatic şi Consular al României 1990, pag. 38), apoi promovat diplomat de preşedintele Ion Iliescu”, a scris Ovidiu Ohanesian despre despre Chebeleu, salvatorul securiştilor în ”Puterea din umbră”.

Vezi AICI episoadele anterioare ale campaniei "Lista Fantomelor Securității" care fac dezvăluiri despre guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, directorul FGDB, Eugen Dijmărescu și președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Mișu Negrițoiu, Teodor Meleșcanu, fost director al SIE, în prezent consilier de stat la cancelaria primului ministru, europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pașcu și Șerban Mihăilescu, vicepreședinte al UNPR și senator din partea acestui partid.

Lista Fantomelor Securității: Traian Chebeleu, fost consilier al securității

Citeşte mai multe despre:   Mugur Isarescu,   Sabin Orcan