Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Lucian Bode: M-a șocat să văd cum un pacient de la Spitalul Foișor este introdus în portbagajul unei mașini, chiar dacă mașina era de lux. Imaginea nu face cinste sistemului de sănătate (VIDEO)

Lucian Bode: M-a șocat să văd cum un pacient de la Spitalul Foișor este introdus în portbagajul unei mașini, chiar dacă mașina era de lux. Imaginea nu face cinste sistemului de sănătate (VIDEO)

Un articol de: Elena Stanciu - 12 Apr 2021, 13:03
Lucian Bode: M-a șocat să văd cum un pacient de la Spitalul Foișor este introdus în portbagajul unei mașini, chiar dacă mașina era de lux. Imaginea nu face cinste sistemului de sănătate (VIDEO) Foto: gov.ro Eveniment

Ministrul Internelor, Lucian Bode, a vorbit luni, într-o conferință de presă, despre modul în care a fost făcut evacuarea pacienților din Spitalul Foișor, vineri seara, după ce s-a luat decizia ca acesta să fie transformat în unitate COVID. Șeful MAI spune că decizia referitoare la modul în care au fost externați pacienții a fost luată de aceștia împreună cu medicul curant și cu familia. Așa se face că unii au fost transportați cu ambulanțe, iar alți au fost preluați de rude cu mașinile personale. ”Înțeleg că nu au fost suficiente ambulanțe, dar imaginea pe care am văzut-o cu toții vineri seara nu face cinste sistemului de sănătate publică din România”, a spus Bode, adăugând că indiferent de situație, ar fi trebuit ca fiecărui pacient să i se poată asigura transportul cu ambulanța.

”Decizia cu privire la modul în care sunt externați pacienții aparține medicului curant, pacientului și familiei. În consecință, cei care au fost transferați la alte spitale au fost preluați cu ambulanțele. Ceilalți, până într-o sută, doar în noaptea de vineri... decizia de a-i transfera cu mijloace proprii, cu autovehicule personale, a fost luată de medicul curant împreună cu pacientul și cu familia. M-a șocat și pe mine să văd cum un pacient externat este introdus în portbagajul unei mașini, chiar dacă mașina era una de lux. Am întrebat cum este posibil așa ceva. Exemplul este grăitor în ceea ce spuneam eu: familia, împreună cu medicul curant și cu pacientul au spus că au pregătit mașina personală, au modificat bancheta din spate și tot ce era necesar pentru a-l putea lua ei așa cum vor, au spus că nu au nevoie de ambulanță.

Eu cred că acolo, dacă erau suficiente ambulanțe, vorbim de peste 100 de ambulanțe care ar fi trebuit să fie la dispoziție – într-un moment în care presiunea pe sistemul medical era una foarte mare în București – dacă totuși am luat această decizie atât de târziu, eu cred că era necesar ca toți pacienții, indiferent că aleg varianta să se deplaseze cu mijloace personale, să li se pună la dispoziție această alternativă, și anume externarea spre casă cu ambulanța. Înțeleg că nu au fost suficiente ambulanțe, dar imaginea pe care am văzut-o cu toții vineri seara nu face cinste sistemului de sănătate publică din România”, a declarat Lucian Bode.

Lucian Bode: M-a șocat să văd cum un pacient de la Spitalul Foișor este introdus în portbagajul unei mașini, chiar dacă mașina era de lux. Imaginea nu face cinste sistemului de sănătate

Citeşte mai multe despre:   Lucian Bode,   Spitalul Foisor