Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Lucrările pentru lărgirea plajelor vor continua, dă asigurări ministrul mediului, Tanczos Barna

Lucrările pentru lărgirea plajelor vor continua, dă asigurări ministrul mediului, Tanczos Barna

Un articol de: George Lupu - 05 Mar 2021, 13:13
Lucrările pentru lărgirea plajelor vor continua, dă asigurări ministrul mediului, Tanczos Barna Foto: Tanczos Barna / Facebook Eveniment

Activităţile de nisipare pe litoralul Mării Negre, necesare pentru lărgirea plajelor, au reînceput și vor continua și în perioada următoare,a  dat asigurări Ministrul Mediului, Tanczos Barna, la Tulcea.

 

Lucrările pentru lărgirea plajelor vor continuaEl a amintit că sistarea lucrărilor pe o suprafaţă restrânsă a fost cauzată de o interdicţie impusă de Direcţia Naţională Anticorupţie, în urma descoperirii unor monede.

"Astăzi au fost reîncepute activităţile de nisipare pe plaja Mării Negre. Salut profesionalismul şi promptitudinea cu care organele de cercetare penală au abordat această problemă extrem de complexă şi salut decizia dânşilor de a permite continuarea activităţii. Continuă cercetarea penală in rem începută în urma descoperirii unor monede", a mai spus ministrul Mediului.

Barna Tanczos a subliniat importanţa activităţilor desfăşurate pe litoralul constănţean.

"Nisiparea şi activităţile de refacere a plajelor sunt acţiuni extrem de importante din punct de vedere economic şi turistic pentru România şi-mi doresc ca aceste investiţii să fie practic un nou început pentru turismul de pe litoralul românesc, un nou început care să însemne condiţii europene, de secol XXI şi o nouă filosofie în ceea ce priveşte exploatarea acestei resurse turistice incredibil de valoroase pentru România", a menţionat ministrul Mediului.

 

DNA precizează că ancheta nu împiedică lucrărilePe de altă parte, DNA precizează că proiectul în valoare de 750 milioane de euro de extindere a plajelor de pe litoralul Mării Negre nu este blocat de vreo anchetă a procurorilor și nici nu există /a existat vreo intenție în acest sens.

Această informație a apărut în contextul înregistrării, la Serviciul teritorial Constanța, a unei anchete penale in rem (față de suspiciunea comiterii unor fapte de natura penală) în care se verifică legalitatea modului în care autoritățile competente au aprobat pentru exploatare un perimetru aflat în situl arheologic subacvatic „Platforma continentală a litoralului românesc al Mării Negre (județul Constanța), perimetru despre care existau indicii că ar conține vestigii arheologice.


Este adevărat că în cadrul anchetei penale s-a solicitat Căpităniei Zonale Constanța să interzică accesul navelor și/sau exploatarea fundului Mării Negre pe un perimetru restrâns, strict delimitat (din totalul de 4,33 km2 reprezentând perimetrul destinat extragerii nisipului numai o suprafață de aproximativ 1,9 km2 a fost supusă interdicției), însă activitatea de extragere a nisipului destinat lărgirii plajelor a continuat fără constrângeri în imediata vecinătate a zonei restricționate (situată la aprox. 7-8 km de malul mării), respectiv în restul perimetrului.

În zilele de 24 și 26 februarie 2021, la solicitarea procurorilor, specialiștii din cadrul Centrului de Scafandri Constanța, ai Poliției de Frontieră - Garda de Coastă - Grup Nave Constanța, precum și un arheolog scafandru au cercetat perimetrul și au identificat, cu ocazia scufundărilor, câteva fragmente lemnoase cu potențial arheologic situate în apropierea zonei în care se realizaseră extrageri de nisip. Fragmentele urmează a fi expertizate pentru a se stabili eventuala lor valoare istorică.Se REDESCHID cluburile pe litoral în minivacanţa de 1 Mai? Vestea dată de ministrul Lucian Bode

Citeşte mai multe despre:   DNA,   Tulcea