Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ludovic Orban: Copilul este expus celui mai mic risc de infectare la școală, sub supravegherea profesorului. E mai riscant atunci când este liber (VIDEO)

Ludovic Orban: Copilul este expus celui mai mic risc de infectare la școală, sub supravegherea profesorului. E mai riscant atunci când este liber (VIDEO)

Un articol de: Vladimir Ionescu - 30 Sep 2020, 19:57
Ludovic Orban: Copilul este expus celui mai mic risc de infectare la școală, sub supravegherea profesorului. E mai riscant atunci când este liber (VIDEO) Foto: Inquam Photos / George Călin Eveniment

Premierul Ludovic Orban a explicat că, deși încă este prematur pentru o evaluare referitoare la nivelul de răspândire a infecțiilor cu noul coronavirus în școli, „deocamdată nu există o creștere semnificativă a procentului de îmbolnăviri” în ceea ce privește populația școlară.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Școala în vremea pandemiei de COVID-19. Premierul Ludovic Orban, noi precizări

 

Întrebat miercuri seară de ce atunci când un elev este depistat cu infecție cu noul coronavirus nu sunt testați toți colegii săi de clasă, ci numai cei simptomatici, și de ce nu se schimbă protocolul, prim-ministrul a răspuns: „Știți foarte bine că acesta este protocolul, care este stabilit de Ministerul Sănătății, de Institutul Național de Sănătate Publică și de Comisia anti-COVID. Eu nu sunt specialist în acest domeniu. Voi mai discuta o dată acest subiect, pentru că mi-ați pus întrebarea, cu specialiștii în domeniul sănătății, dar asta este regula. Oricum, în momentul în care un copil este infectat într-o clasă, practic colegii din clasa respectivă intră în regimul de carantinare la domiciliu – 14 zile știți că se suspendă cursurile în clasa în care apare un copil care este infectat, un elev infectat, și colegii au un regim de carantinare, exact cum se întâmplă cu persoanele care sunt considerate persoane de contact cu un pacient diagnosticat pozitiv”.

Întrebat ce ar trebui să facă părinții atunci când copilul lor e trimis acasă, iar acesta este coleg de clasă cu un bolnav de COVID-19, Ludovic Orban a afirmat: „Să se protejeze”. Întrebat cum ar trebui să facă acest lucru, el a explicat: „Cum se protejează orice om de contactul fizic, să nu intre în contact cu copilul”.

Întrebat dacă, la peste două săptămâni de la debutul noului an școlar, este mulțumit de cum arată situația, premierul a declarat: „Primele două săptămâni e greu să ai o evaluare a răspândirii datorată școlii. Eu transmit mesajul acesta încă o dată, pentru că știu ce se întâmplă în școli. Copilul este expus celui mai mic risc de infectare în cadrul școlii, în clasă, sub supravegherea profesorului. Riscul de infectare al unui copil, elev, adolescent este mai mare atunci când este liber și când interacționează fără supravegherea unui adult, indiferent că este părinte sau cadru didactic. Nu se poate face încă o evaluare. Sigur, au apărut cazuri, dar multe din cazurile care au apărut au apărut mai degrabă datorită unei contractări a virusului nu neapărat în școală. Urmărim. Oricum, în ceea ce privește numărul de cazuri pe populația școlară, chiar cu școlile suspendate sau cu copiii în vacanță, numărul de cazuri ca procent a fost în jur de 6,3% pe populație școlară. Deocamdată, pe evaluarea noastră, nu există o creștere semnificativă a procentului de îmbolnăviri pe această categorie de vârstă”.

De la izbucnirea crizei sanitare și până în prezent, România a ajuns la un bilanț total de 127.572 de cazuri de COVID-19 confirmate la nivel național. Un număr de 102.476 de pacienți au fost declarați vindecați.

Citeşte mai multe despre:   Ludovic Orban