Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ludovic Orban, despre pelerinajul de Sfântul Dumitru: „Vom susține să participe doar locuitorii din București”

Ludovic Orban, despre pelerinajul de Sfântul Dumitru: „Vom susține să participe doar locuitorii din București”

Un articol de: Andrei Ștefan - 16 Oct 2020, 09:27
Ludovic Orban, despre pelerinajul de Sfântul Dumitru: „Vom susține să participe doar locuitorii din București” Foto: gov.ro Eveniment

Ludovic Orban a declarat că la pelerinajul Sfântului Dumitru ar putea participa doar cei care au buletin în Capitală și în Ilfov, la fel cum s-a întâmplat la pelerinajul Sfintei Parascheva de la Iași.

Premierul a mai punctat faptul că preoții trebuie să îndrume credincioșii să respecte regulile care se impun în contextul pandemiei de coronavirus.
 

Pelerinajul de Sfântul Dumitru, accesibil doar cetățenilor din București și Ilfov„Vom discuta cu reprezentanțîi Bisericii Ortodoxe Române, vom susține să participe doar locuitorii din București. Sigur, nu se poate face o granița între București și Ilfov. Dar nu vom permite pelerinaje din altă parte", a declarat Ludovic Orban joi seara la DIGI24.

„Preoții, pastorii, trebuie să fie un exemplu și îi felicit pe mitropolit și preoții care au îndemnat oamenii la un comportament corect, la Iași. Oamenii țîn cont în mare măsură de ce spun preotul, pastorul și e foarte important ca preoții să dea sfaturi bine intenționate oamenilor pentru că sunt unii care bagatelizează acest virus.

La nivel mondial au murit peste un milion de oameni. Aceste atitudini ale liderilor de opinie, gândiți-vă că au fost lideri politici, cum sunt cei de la PSD, care spuneau că nu votează starea de alertă. Cred că e nevoie de fiecare lider, indiferent că e un lider economic, am văzut exemple în companii unde activitatea este organizată exemplar, să dea exemple pozitive", a mai punctat premierul.

Guvernul a decis, la prelungirea stării de alertă, că pelerinajele au loc doar cu participarea credincioșilor din localitatea în care are loc evenimentul.

 

Reacția Patriarhiei după ce autoritățile au interzis pelerinajul la moaștele Sfântului Dumitru

 

Cu câteva zile în urmă, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a transmis un mesaj dur la adresa autorităților, după decizia anunțată initial de premierul Ludovic Orban, privind interzicerea pelerinajului la moaștele Sfântului Dumitru. Decizia a fost criticată de către reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române, care acuză autoritățile de lipsa dialogului.Mircea Badea şi-a arătat WhatsApp-ul la televizor, iar oamenii N-AU PUTUT CREDE când au văzut ce are în conversaţii

„Lipsa dialogului interinstituțional, a cooptării în reflecția asupra deciziilor cu impact public major referitoare la suspendarea, fie și temporară, a unor libertăți fundamentale, precum libertatea religioasă, a unor experți în domenii conjunctural conexe ale zonei politicului și sănătății publice, denunță un excesiv superior dispreț față de realitate socială imediată. Aceasta e mult mai complexă decât le pare celor ce cred că poate fi oricând și cu orice consecințe modificată. Organismul comunitar funcționează firesc doar în stare de echilibru izvorât din discernământ și dialog pentru care Biserica pledează permanent. Ca și pentru respectarea tuturor regulilor de natură sanitară ce se impun acum. Aroganța, autarhismul decizional și solipsismul moral nu au onorat și nu vor onora niciodată pe nimeni.

Pelerinajul organizat riguros, în condiții excepționale de respectare a unor reguli aplicate drastic și a căror încălcare (acum imaginară) poate fi sancționată oricând de autorități, este nu doar una dintre expresiile profunde ale libertății religioase responsabile, ci, în actualul context, și o formă benefică de încredere și de respect față de majoritatea oamenilor cuminți și credincioși ai acestei țări”, a  precizat Vasile Bănescu.

Amintim, Ludovic Orban a declarat, luni, că anul acesta nu se va organiza pelerinajul din București de Sfântul Dumitru, deoarece riscul de infectare cu coronavirus este prea mare.

Întrebat dacă va fi organizat acest pelerinaj, șeful Guvernului a răspuns: „Nu. Sunt un om credincios și am susținut proiectele Bisericii, dar riscul e foarte mare. Să ne gândim la următorul aspect: foarte mulți dintre credincioșii care participă la aceste pelerinaje sunt oamenii în vârstă care se expun unor riscuri foarte mari. Știți cum funcționează, în parohii se organizează deplasări cu autocarul, microbuzul, în condiții pe care nu putem să le controlăm”. Orban și-a manifestat speranța că enoriații vor înțelege această situație, cât și ce s-a întâmplat la Iași.

Citeşte mai multe despre:   Ludovic Orban,   Sfantul Dumitru,   pelerinaj