Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment MAE a repatriat 56 de cetățeni români, blocați în Kuweit de impunerea restricțiilor de circulație, pe fondul pandemiei de coronavirus

MAE a repatriat 56 de cetățeni români, blocați în Kuweit de impunerea restricțiilor de circulație, pe fondul pandemiei de coronavirus

Un articol de: Andrei Ștefan - 12 Apr 2020, 20:33
MAE a repatriat 56 de cetățeni români, blocați în Kuweit de impunerea restricțiilor de circulație, pe fondul pandemiei de coronavirus Foto: Pixabay Eveniment

Ministerul Afacerilor Externe a repatriat 56 de cetățeni români din Kuweit, aflați în străinătate cu titlu temporar, ce au fost surprinși de măsurile de restrângere a circulației, pe fondul crizei generate de pandemia de coronavirus.

Acțiunea s-a desfășurat în continuarea demersurilor întreprinse pentru facilitarea revenirii în țară a cetățenilor români aflați în străinătate cu titlu temporar și care au fost afectați de măsurile de restrângere a transportului aerian adoptate în contextul gestionării pandemiei de COVID-19, ca urmare a demersurilor comune ale Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și ale Ministerului Afacerilor Interne.

Repatrierea a fost asigurată cu o cursă aeriană, pe ruta Kuweit-București, operată de o companie privată.

Cu aceeași cursă aeriană a fost facilitată repatrierea și pentru 18 cetățeni sârbi, 7 cetățeni bulgari, 7 cetățeni ucraineni și 2 cetățeni din Republica Azerbaidjan, respectiv Muntenegru, care și-au continuat călătoria de la București către statele de domiciliu/reședință, mai precizează MAE, prin intermediul unui comunicat.

Tot duminică, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că a mai facilitat revenirea în țară a 117 cetățeni români aflați în străinătate cu titlu temporar.

Aceștia se aflau pe teritoriul Republicii Franceze (42 de cetățeni), al Regatului Belgiei (34 de cetățeni) și al Regatului Țărilor de Jos (41 de cetățeni), cu titlu temporar, ca turiști rămași în tranzit, studenți, marinari, persoane aflate în situații speciale (urgențe medicale), dar și muncitori sezonieri ale căror contracte au încetat, fără ca aceștia să dispună de resurse financiare pentru a-și continua șederea.

Totodată, MAE face apel la cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate să respecte recomandările autorităților și să evite deplasările către România în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru a nu crește numărul infectărilor cu noul coronavirus la nivel national.

În plus, deplasările cetățenilor sunt îngrădite din ce în ce mai mult de restricțiile impuse de statele de transit, fapt c ear putea determina ca asistența din partea autorităților române să se reducă în mod considerabil, se mai arată în comunicat.

Alți 330 de români din Spania au revenit în România, vineri, cu două curse aeriene operate de o companie privată, dinspre Barcelona și Madrid, în același context, al demersurilor întreprinse pentru repatrierea cetățenilor aflați peste hotare, informează Ministerul Afacerilor Externe. Totodată, pe rutele inverse au fost repatriați în siguranță și 41 de cetățeni spanioli.S-a aflat cine o va înlocui pe Gina Pistol la “Chefi la cuţite”. Ce se întâmplă cu show-ul Asia Expres

 

Președintele României roagă românii să stea în case de Paște, iar pe cei din diaspora să nu revină în țară

 

Șeful statului este de părere că românii ar fi tentați să se reunească cu familia și prietenii, ceea ce ar duce la un nou val de infectări cu noul coronavirus.

Șeful statului a făcut un apel la izolare, adresându-se și românilor din diaspora, pentru a nu reveni în țară, deoarece vor fi plasați automat în carantină.

„Voi sta acasă, împreună cu sotia mea. Vom fi doar noi doi”, a declarat Klaus Iohannis.

Și Ministrul Sănătății a transmis un mesaj cetățenilor români, în contextul Sărbătorilor Pascale, celebrate de creștinii catolici pe 12 aprilie, iar de cei ortodocși pe 19 aprilie.

„Este necesar ca în aceste 2 săptămâni critice să menținem, mai mult că niciodată, restricțiile și regulile de distanțare socială, chiar dacă este şi mai greu în acest momente. În acest fel vom salva viețile noastre și ale apropiaților și ne vom reuni curând sănătoşi”, a transmis Nelu Tătaru.

„Numai împreună vom putea să trecem de această perioadă și vom putea face ca, anul viitor, să ne strângem în brațe cu ocazia Sărbătorilor Pascale", a mai completat ministrul, care se așteaptă ca vârful epidemiei de COVID-19 să aibă loc la 7 - 10 zile după Paște.

 

Situația infectărilor cu COVID-19 în România

 

Până duminică, ora 13.00, în România erau confirmate în total 6.300 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. 310 dintre ele au fost înregistrate numai în ultima zi. 

Cele mai multe îmbolnăviri au fost raportate în Suceava (1.661), București (751), Hunedoara (303), Neamț (285), Timiș (284), Arad (249), Brașov (238), Mureș (217).

Numărul deceselor cauzate de coronavirus în România a ajuns la 314

Citeşte mai multe despre:   MAE,   Kuweit ,   coronavirus,   COVID-19