Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment MAE: Primele permise de mic trafic de frontieră, eliberate în baza Acordului româno-ucrainean, înmânate titularilor

MAE: Primele permise de mic trafic de frontieră, eliberate în baza Acordului româno-ucrainean, înmânate titularilor

Un articol de: - 01 Sep 2015, 14:11
MAE: Primele permise de mic trafic de frontieră, eliberate în baza Acordului româno-ucrainean, înmânate titularilor Eveniment

Primele permise de mic trafic de frontieră, eliberate în baza Acordului între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind micul trafic de frontieră, au fost înmânate titularilor marți, informează MAE într-un comunicat.

"Ministerul Afacerilor Externe salută punerea efectivă în aplicare a Acordului semnat la Kiev la 2 octombrie 2014 și intrat în vigoare la data de 14 mai 2015. Aproximativ 2 milioane de cetățeni români și ucraineni, de pe o parte și alta a frontierei, sunt potențiali beneficiari ai dispozițiilor acestui Acord. Din momentul în care partea română a demarat procedura de preluare a cererilor pentru eliberarea de permise de mic trafic de frontieră, la data de 3 iulie 2015, Ambasada României la Kiev și oficiile consulare ale României de la Cernăuți și Odessa au primit peste 1.150 de astfel de cereri, în cea mai mare parte primite la Cernăuți", precizează comunicatul MAE.

Sursa citată menționează că "acest nou instrument juridic introduce facilități considerabile cu privire la regimul călătoriilor în regiunile limitrofe frontierei comune a celor două țări vecine, în favoarea locuitorilor acestor zone".

"MAE român a depus eforturi pentru definitivarea tuturor măsurilor impuse de intrarea în vigoare și punerea în aplicare a Acordului privind micul trafic de frontieră, ca parte a acțiunilor prin care România sprijină, prin toate mijloacele, facilitarea călătoriilor cetățenilor ucraineni și apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană. În acest context, partea română a tratat cu maximă prioritate definitivarea formalităților tehnice necesare pentru punerea în aplicare a dispozițiilor Acordului și a demarat cu succes și la înalte standarde procedura de preluare a cererilor de eliberare a permiselor de mic trafic de frontieră.

Printre măsurile necesare punerii în aplicare a Acordului se numără şi demersurile de operaţionalizare rapidă a Consulatului României de la Solotvino (regiunea Transcarpatia, Ucraina), care este esenţială pentru implementarea Acordului în această  regiune componentă a ariei sale de aplicabilitate şi care este prevăzută ca atare de dispoziţiile Acordului", se arată în comunicat.

Conform MAE, fondurile și resursele de personal necesare au fost alocate,  a fost identificat sediul în localitatea Solotvino şi au fost solicitate părţii ucrainene, în luna iunie, avizele necesare pentru circumscripţia consulară a Consulatului (Transcarpatia) şi pentru clădirea în care va funcţiona oficiul consular.

De asemenea, "partea română îşi exprimă încrederea că răspunsul pozitiv al părţii ucrainene va fi transmis în cel mai scurt timp, pentru a permite implementarea deplină şi la timp a Acordului, prin procesarea rapidă a cererilor şi eliberarea promptă a permiselor".

Citeşte mai multe despre:   MAE