Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Reacția MAE, după declarațiile lui Zelenski: "Partea română a solicitat clarificări, exprimând surprinderea față de acestea și evidențiind necesitatea unei înțelegeri corecte a istoriei"

Reacția MAE, după declarațiile lui Zelenski: "Partea română a solicitat clarificări, exprimând surprinderea față de acestea și evidențiind necesitatea unei înțelegeri corecte a istoriei"

Un articol de: Sebastian Pricop - 23 Ian 2020, 16:33
Reacția MAE, după declarațiile lui Zelenski: "Partea română a solicitat clarificări, exprimând surprinderea față de acestea și evidențiind necesitatea unei înțelegeri corecte a istoriei" Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Eveniment

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureștia  reacționat după declarații făcute de președintele ucrainian Vladimir Zelenski în care acesta susținea că România ar fi ocupat Bucovina de Nord în 1918.

Astfel, secretarul de stat Dan Neculăescu a avut o discuție cu ambasadorul Ucrainei la București în care a cerut clarificări privind poziția președintelui Zelenski și a exprimat surprinderea părții române privind declarațiile făcute, cât și necesitatea ca istoria să fie înțeleasă în sensul ei corect.

De asemenea, România a reiterat solicitarea de respectare și asigurare a drepturilor minorității române din Ucraina cu accent pe modificările la legile educației care îngrădesc posibilitea de a studia în limba maternă.

Redăm mai jos integral comunicatul de presă al Ministerului de Externe:

Astăzi, 23 ianuarie, Dan Neculăescu, secretar de stat, a avut, la sediul MAE, o discuție cu ambasadorul Ucrainei la București, care a prilejuit o trecere în revistă a aspectelor de interes pe agenda bilaterală, cu accent asupra comisiilor mixte interguvernamentale comune.

Partea română a reiterat importanța deosebită pe care o acordă asigurării drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, în conformitate cu normele și standardele internaționale în materie, inclusiv cu luarea deplină în considerare a tuturor recomandărilor Comisiei de la Veneția.

În acest cadru, a exprimat preocupare cu privire la efectele pe care adoptarea, la 16 ianuarie 2020, a noii Legi a educației secundare, le-ar putea avea asupra dreptului la educație în limba maternă a membrilor minorității române, precum și interesul părții române pentru intensificarea dialogului cu partea ucraineană, nu doar în cadrul Comisiei mixte bilaterale privind minoritățile naționale, dar și între autoritățile ucrainene și minoritatea română din Ucraina pentru a răspunde preocupărilor acestora.

De asemenea, partea română a solicitat clarificări privind referirile la România apărute în discursul public recent al președintelui Ucrainei, exprimând surprinderea față de acestea și evidențiind necesitatea unei înțelegeri corecte a istoriei.

Declarația președintelui Zelenski a venit cu ocazia celebării a 101 ani de la Actul de unificare a Republicii Populare Ucrainene cu Republica Populară Ucraineană Apuseană.LEGĂTURA NEȘTIUTĂ dintre JADOR de la „Puterea Dragostei” și Emi Pian: Abia acum FANII manelistului au rămas INTERZIŞI

„În urma cu 101 ani a avut loc una dintre cele mai semnificative evenimente din istoria Ucrainei. Visele pentru care au trăit și au murit cei mai buni fii ai Ucrainei, pentru o țară independenta si unită. Acesta este un citat din actul „Sluca” care anunță unificarea într-un singur stat independent si a fost proclamat într-un mod solemn de către liderii UNR si ZUNR la 22 ianuarie 1919 în Piața Sofia din Kiev. În sfârșit s-a ivit șansa de a crea o țară independenta și unită. Ambițiile politicienilor de atunci i-au împiedicat să atingă adevărată unitate de stat. Unitatea nu stă în cuvinte, ci în fapte. Nu după mult timp Republica Populară Ucraineană a cedat Kievul sub presiunea bolșevicilor, o bună parte din teritoriile Galiției au fost ocupate de trupele poloneze, Bucovina de Nord de români, iar Transcarpatia i-a revenit Cehoslovaciei”, a declarat Zelenski,

Citeşte mai multe despre:   Ministrul de Externe,   Vladimir Zelenski,   Ucraina