Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment MAE, reacție dură la declarațiile extremiste: Guvernul ungar să ia poziție

MAE, reacție dură la declarațiile extremiste: Guvernul ungar să ia poziție

Un articol de: - 11 Aug 2013, 10:54
MAE, reacție dură la declarațiile extremiste: Guvernul ungar să ia poziție Eveniment

Ministerul Afacerilor Externe condamnă declarațiile făcute de liderii unguri extremiști în cadrul taberei de vară de la Joseni și cere guvernului maghiar să ia poziție, anunță un comunicat al instituției publicat duminică.

MAE susține că executivul de la Budapesta ar trebui să ia poziție vizavi de contrele dintre România și Ungaria, precizând că acele declarații contravin flagrant spiritului european și principilor de drept internațional.

"Astfel, pe tema autonomiei pe criteriu etnic, MAE reaminteşte faptul că aceasta nu face parte din standardele europene actuale omologate pentru minorităţile naţionale, la fel ca şi aşa-zisele drepturi colective pentru minorităţile naţionale, care sunt excluse conceptual din planul relaţiei bilaterale prin Tratatul politic de bază din 1996", se precizează în comunicatul MAE.

În ceea ce priveşte afirmaţia că pentru soluţionarea aşa-zisei probleme a maghiarilor din România este necesară "asumarea unui conflict între Ungaria şi România", MAE consideră că aceasta este extrem de gravă, încălcând spiritul şi principiile europene.

"Afirmaţia contravine flagrant spiritului şi realităţilor europene contemporane, principiilor de drept internaţional, Tratatului politic de bază, precum şi Parteneriatului Strategic bilateral. Astfel de poziţionări sunt complet anacronice şi trebuie condamnate cu toată fermitatea de către toţi actorii responsabili din România, Ungaria şi Europa, în general", se subliniază în comunicat.

MAE "dezavuează orice manifestări sau declaraţii extremiste care au loc pe teritoriul României", ministerul reamintind că este nevoit să ia poziţie, în mod public, pentru a doua oară în decurs de o lună, faţă de "declaraţiile unor oficiali ungari făcute în contextul unor şcoli sau tabere de vară organizate de teritoriul suveran al României care disonează cu Parteneriatului strategic ungaro-român pentru Europa în secolul XXI".

În cadrul taberei de vară de la Joseni, județul Harghita, lideri maghiari extremiști au declarat că dacă apărarea drepturilor ungurilor înseamnă un conflict cu România, atunci ei își vor asuma aceste conflicte.

În declarația liderul partidului radical naţionalist ungar Jobbik, Gabor Vona, se precizează că acest conflict nu mai este doar o dispută între România și Ungaria, ci o dispută a UE.

MAE aateapta ca Guvernul de la Budapesta sa se disocieze de declaratiile Jobbik
Embed:

Citeşte mai multe despre:   MAE,   Ungaria,   declaratii