Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment MAE face apel la liderii partidelor pentru asigurarea numărului necesar de persoane în secțiile de votare din străinătate: „Este foarte important ca membrii secțiilor să fie prezenți în toate cele trei zile alocate votării”

MAE face apel la liderii partidelor pentru asigurarea numărului necesar de persoane în secțiile de votare din străinătate: „Este foarte important ca membrii secțiilor să fie prezenți în toate cele trei zile alocate votării”

Un articol de: Redacția B1.ro - 15 Oct 2019, 19:26
Eveniment

Ministerul Afaceriloe Externe face apel la liderii partidelor parlamentare pentru asigurarea unui număr suficient de presoane în birourile secțiilor de votare din străinătate. Într-o scrisoare adresată președinților formațiunilor politice, ministrul Ramona Mănescu precizează că MAE a mobilizat toate resursele umane și logistice pentru a corecta problemele apărute la procesele electorale anterioare. 

Amintim, în acest context, că la scrutinul europarlamentar din 26 mai, pe lângă numărul mic de secții de votare din afara țării, românii din străinătate au întâmpinat mari dificultăți în a-și exprima votul și din cauza numărului mic de membrii din secțiile de vot.”Partidele politice nu și-au manifestat interesul de a desemna reprezentanți în comisiile secțiilor de votare, renunțând cu 1-2 zile înainte să participe în comisiile Secțiilor de votare”, a fost unul dintre neajunsurile identificate de MAE într-un raport privind votul din diaspora. 

În acest context, Ramona Mănescu atrage atenția asupra faptului că la alegerile prezidențiale de luna viitoare ”votul exprimat la secția de votare să rămână principala modalitate de exercitare a dreptului electoral”.

”Îmbunătățirile aduse legislației electorale, îndeosebi posibilitatea de a vota pe durata a trei zile, prelungirea programului pentru exercitarea dreptului de vot, în anumite situații, până la ora 23.59, precum și votul prin corespondență, vor facilita desfășurarea procesului electoral. Cu toate acestea, experiența alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019, cumulată cu faptul că, din păcate, un număr redus de cetățeni români s-au înscris pe platforma www.votstrainatate.ro pentru votul prin corespondență, face ca votul exprimat la secția de votare să rămână principala modalitate de exercitare a dreptului electoral. (...) 

O provocare majoră pentru noi este să asigurăm necesarul de resurse umane pentru birourile secțiilor de votare, mai ales în contextul în care procesul de vot se va desfășura în străinătate pe parcursul a trei zile. Și aici mizez pe sprijinul dumneavoastră, ca lider de partid, pentru ca formațiunea pe care o conduceți să susțină misiunile diplomatice și oficiile consulare, prin reprezentanții din străinătate, în procesul de constituire a acestor birouri. Este foarte important ca, în urma desemnării ca membri în birourile secțiilor de votare, aceștia să fie prezenți în toate cele trei zile alocate votării. Deși Ministerul Afacerilor Externe a mobilizat întreg personalul de la misiunile diplomatice și oficiile consulare și reprezentanțe ale Institutului Cultural Roman, resursa umană disponibilă pe plan local este una limitată, motiv pentru care contez pe sprijinul și implicarea dumneavoastră pentru a contribui la organizarea în condiții optime a procesului de vot în străinătate”, se arată în scrisoarea semnată de șefa MAE

Totdată, Ramona Mănescu estimează că numărul total al secțiilor de votare care va fi transmis la Autoritatea Electorală Permanentă la 19 octombrie va depăși 800, adică aproape dublu față de secțiile organizate pentru alegerile europarlamentare din mai 2019 și de aproape trei ori mai multe decât la alegerile prezidențiale din 2014. 

Redăm, mai jos, scrisoarea integrală transmisă de ministrul Afacerilor externe liderilor partidelor politice: 

În cadrul alegerilor prezidențiale ce vor avea loc în luna noiembrie, Ministerului Afacerilor Externe îi revine sarcina de a asigura cetățenilor români care locuiesc sau care se află temporar în străinătate posibilitatea exercitării dreptului constituțional de a vota în condiții optime. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, Ministerul Afacerilor Externe a mobilizat toate resursele umane și logistice atât din Centrală, cât și din Serviciul Extern, propunându-și să corecteze acele neajunsuri care au fost semnalate la procese electorale anterioare.

Îmbunătățirile aduse legislației electorale, îndeosebi posibilitatea de a vota pe durata a trei zile, prelungirea programului pentru exercitarea dreptului de vot, în anumite situații, până la ora 23.59, precum și votul prin corespondență, vor facilita desfășurarea procesului electoral. Cu toate acestea, experiența alegerilor europarlamentare din 26 mai 2019, cumulată cu faptul că, din păcate, un număr redus de cetățeni români s-au înscris pe platforma www.votstrainatate.ro pentru votul prin corespondență, face ca votul exprimat la secția de votare să rămână principala modalitate de exercitare a dreptului electoral.

Organizarea alegerilor prezidențiale în străinătate implică mai multe instituții: Autoritatea Electorală Permanentă, Biroul Electoral pentru Secțiile de Votare din Străinătate, Ministerul Afacerilor Externe, Biroul Electoral Central, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Poșta Română (în cazul votului prin corespondență). Este important să avem în vedere că atribuțiile Ministerului Afacerilor Externe sunt bine delimitate de prevederile legale în vigoare, respectiv: derularea campaniei de comunicare împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă și organizarea secțiilor de votare în străinătate. Conform legislației în vigoare, activitățile de coordonare a demersurilor de pregătire și organizare a procesului de votare în străinătate sunt asigurate de către Biroul Electoral pentru Secțiile de Votare din Străinătate, cu sprijinul logistic al Ministerului Afacerilor Externe (identificarea locațiilor pentru secțiile de votare, dotarea secțiilor, înființarea birourilor secțiilor de votare, transmiterea materialelor de vot și a tabletelor furnizate de Serviciul de Telecomunicații Speciale). De asemenea, Serviciul de Telecomunicații Speciale este instituția responsabilă de funcționarea tabletelor, iar programul de funcționare este stabilit prin corelare cu programul secțiilor de votare, fără să poată fi influențat, în vreun fel, de Ministerul Afacerilor Externe.

O provocare majoră pentru noi este să asigurăm necesarul de resurse umane pentru birourile secțiilor de votare, mai ales în contextul în care procesul de vot se va desfășura în străinătate pe parcursul a trei zile. Și aici mizez pe sprijinul dumneavoastră, ca lider de partid, pentru ca formațiunea pe care o conduceți să susțină misiunile diplomatice și oficiile consulare, prin reprezentanții din străinătate, în procesul de constituire a acestor birouri. Este foarte important ca, în urma desemnării ca membri în birourile secțiilor de votare, aceștia să fie prezenți în toate cele trei zile alocate votării. Deși Ministerul Afacerilor Externe a mobilizat întreg personalul de la misiunile diplomatice și oficiile consulare și reprezentanțe ale Institutului Cultural Roman, resursa umană disponibilă pe plan local este una limitată, motiv pentru care contez pe sprijinul și implicarea dumneavoastră pentru a contribui la organizarea în condiții optime a procesului de vot în străinătate. În cazul în care vom fi nevoiți să suplimentăm resursele umane disponibile pe plan local, fiecare persoană detașată din țară va suplimenta bugetul alocat organizării și desfășurării alegerilor prezidențiale în străinătate cu suma de aproximativ 1500 de euro (medie) pentru fiecare tur de scrutin. Astfel, bugetul estimat la acest moment pentru desfășurarea procesului de vot în străinătate este de 122 milioane RON, echivalentul a 25 milioane euro.

Experiența scrutinelor anterioare ne-a ajutat să elaborăm un plan de acțiuni detaliat pentru gestionarea optimă a procesului de vot din străinătate. Așadar, doresc să subliniez acțiunile pe care Ministerul Afacerilor Externe le-a întreprins pentru pregătirea și organizarea procesului electoral. Misiunile diplomatice și oficiile consulare au organizat multiple consultări cu reprezentanți ai comunităților de români din afara țării, cu membri ai asociațiilor civice sau ai partidelor politice românești din Spania, Marea Britanie, Irlanda, Germania, Italia, Cehia, Danemarca, Franța, Elveția, Austria, Grecia sau Luxemburg. De asemenea, au avut loc întâlniri la nivelul centralei MAE cu reprezentanții partidelor politice. Am invitat liderii de grup ai partidelor parlamentare la consultări, informându-i despre stadiul organizării alegerilor în străinătate.

La 11 octombrie 2019, Ministerul Afacerilor Externe a transmis către Autoritatea Electorală Permanentă o nouă listă preliminară cu secții de votare propuse până acum de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate. Autoritatea Electorală Permanentă a aprobat, printr-o hotărâre, încă 270 de secţii de votare în străinătate, menționând că în prezent avem 714 secţii aprobate. Insist asupra faptului că această listă nu este una finală, iar conform legislației în vigoare, în perioada următoare, cu sprijinul colegilor mei din Serviciul Extern, continuă procesul de identificare de noi spații adecvate. Nu vă ascund faptul că sunt state în care demersurile sunt avansate, pentru că a fost mai simplu să identificăm sedii noi, dar sunt și situații în care demersurile nu avansează în ritmul pe care ni l-am dori, îndeosebi având în vedere că depindem de obținerea acordului statului de reședință sau a autorităților locale. Cu toate acestea, estimez că numărul total al secțiilor de votare care va fi transmis la Autoritatea Electorală Permanentă la 19 octombrie a.c. va depăși 800, aproape dublu față de secțiile organizate pentru alegerile europarlamentare din mai 2019 și de aproape trei ori mai multe decât la alegerile prezidențiale din 2014.

Totodată, din momentul intrării în vigoare a Legii 148/2019 prin care s-au stabilit modalitățile de exercitare a dreptului de vot în străinătate în vederea alegerilor prezidențiale, Ministerul Afacerilor Externe, alături de Autoritatea Electorală Permanentă și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, a demarat multiple acțiuni de informare a cetățenilor din străinătate în vederea facilitării exercitării de către aceștia a dreptului de vot, inclusiv prin intermediul radiodifuzorilor, canalelor de social media și a ambasadelor și consulatelor, iar această campanie continuă, pentru a asigura astfel o informare corectă și completă a tuturor cetățenilor români interesați să voteze la alegerile prezidențiale.

În încheiere, îmi exprim încrederea că împreună, printr-un dialog continuu și deschis, putem conlucra cu profesionalism și bună credință pentru ca cetățenii români din străinătate să își poată exercita dreptul de vot, pentru respectarea dreptului constituțional fundamental și îndeplinirea datoriei față de cetățeni.

Reiterând deschiderea și disponibilitatea pe care le am în calitate de ministrul al afacerilor externe, dar și a mea personală, pentru organizarea în condiții optime a alegerilor prezidențiale în străinătate, vă asigur, stimată doamnă președinte, de toată considerația mea.


 

Citeşte mai multe despre:   MAE
 
Loading...