Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment MAI: 218 sesizări privind alegerile până la ora 17.00. 90 dintre acestea nu s-au confirmat

MAI: 218 sesizări privind alegerile până la ora 17.00. 90 dintre acestea nu s-au confirmat

Un articol de: - 16 Noi 2014, 18:32
MAI: 218 sesizări privind alegerile până la ora 17.00. 90 dintre acestea nu s-au confirmat Eveniment

218 sesizări legate de încălcări ale actelor normative ce privesc desfășurarea alegerilor au fost înregistrate duminică, până la ora 17.00, în toată ţara, 90 dintre acestea fiind neconfirmate, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

Cele mai multe aspecte sesizate au vizat continuarea propagandei electorale şi posibile situații de turism electoral și de corupere a alegătorilor, a precizat Dajbog.

„Până la acest moment, au fost sesizate 45 de situații privind posibile infracțiuni. Toate sunt în curs de verificare, iar acolo unde se constată existența unor indicii de încălcare a legii se vor face investigații conform competențelor legale", a mai spus purtătorul de cuvânt al MAI.

Tot până la ora 17.00, s-au dat sancțiuni pentru 32 de contravenții, respectiv nouă avertismente scrise și amenzi în valoare de 14.100 de lei.

Într-unul dintre cazuri sesizate, polițiștii bucureșteni efectuează cercetări pentru împiedicarea exercitării drepturilor electorale față de președintele unei secții de votare din sectorul 2. Acesta nu i-a permis să voteze unui alegător car are domiciliul în Târgoviște, dar reședința în Sectorul 1, îndrumându-l către secția de votare de la adresa de reședință, a spus Dajbog.

În judeţul Timiş, polițiștii au întocmit dosar penal pentru furt pe numele unui student care, după ce a votat, a luat de pe masa comisiei un buletin de vot neștampilat și a părăsit secția de votare. Tânărul a fost oprit de către forțele de ordine, iar buletinul de vot a fost recuperat.

Un alt dosar penal a fost deschis în județul Neamț, într-un caz de completare în fals a unor cereri pentru urna specială.

De asemenea, polițiștii din Giurgiu fac cercetări după ce o persoană a reclamat că a fost agresată de un cetățean în momentul în care ar fi vrut să sesizeze o încălcare a legislației electorale.

În judeţul Vaslui, un bărbat din comuna Miclești a fost sancționat contravențional de către jandarmi cu amendă de 300 de lei, după ce a făcut scandal într-o secție de votare din localitate.

În Dolj, o femeie a fost, şi ea, sancționată contravențional cu 1.500 lei, pentru că a sfătuit un bărbat în vârstă de 76 de ani să voteze cu un anumit candidat.

Potrivit MAI, referitor la sesizările privind cazurile de turism electoral, Poliția verifică fiecare situație în parte, pentru a stabili cu certitudine dacă aspectele semnalate se confirmă sau nu.

„Precizez că Poliția Română a organizat astăzi 513 de filtre în întreaga țară, pentru a verifica legalitatea efectuării transportului public de persoane", a mai spus purtătorul de cuvânt al ministerului.

Citeşte mai multe despre:   MAI,   dosar penal