Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Mai multe categorii de documente elaborate de MAI vor fi declasificate

Mai multe categorii de documente elaborate de MAI vor fi declasificate

Un articol de: - 14 Oct 2015, 16:10
Mai multe categorii de documente elaborate de MAI vor fi declasificate Eveniment

Mai multe categorii de documente elaborate de Ministerul Afacerilor Interne și de instituții din subordinea sa vor fi declasificate ori vor fi trecute în altă clasă ori nivel de secretizare, ca urmare a unei Hotărâri adoptată de Guvern.

De asemenea, se mai are în vedere diminuarea numărului de documente clasificate care fac obiectul fondului arhivistic al MAI emise înainte și după data de 1.01.1990.

Aceste decizii au rolul de a asigura o protecție juridică corespunzătoare conținutului real, în raport cu actualele reglementări în domeniul securității naționale.

"Volumul documentelor fiind redus, măsurile de securitate pentru asigurarea protecției acestora s-ar limita și concentra doar pentru acele documente menținute în clase și nivele de secretizare. Prin trecerea informațiilor clasificate la un nivel inferior se diminuează inclusiv costurile privind securitatea și protecția fizică a acestora", se arată într-un comunicat al Guvernului.

Hotărârea vizează trei categorii de documente.

Prima conține "informații clasificate a căror dezvăluire nu mai poate prejudicia securitatea națională, apărarea țării, ordinea publică ori interesele persoanelor de drept public său privat deținătoare", între acestea regăsindu-se "informări situații statistice, note raport, analize/sinteze, planuri de muncă, de acțiune, de activitate, adrese de corespondență cu alte entități, fișe de post, ordine de instrucțiuni ale ministrului afacerilor interne, dispoziții ale secretarilor/subsecretarilor de stat secretarului general, cu excepția celor care prevăd organizarea și desfășurarea activităților informativ-operative".

A doua se referă la "informații clasificate secrete de stat care trec în clasa secrete de serviciu", ca exemple fiind date "informații clasificate secrete de stat, nivelul strict secret de importanță deosebită, emise anterior datei de 31.12.1989, cuprinse în următoarele secțiuni: planul conducerii mobilizării și planul acțiunii mobilizării".

"Tot din această categorie fac parte informații clasificate secrete de stat, nivelul strict secret, emise anterior datei de 31.12.1989 cuprinse în: planul constituirii și pregătirii de luptă, planurile de pază și apărare ale obiectivelor de importanță deosebită, ordine și dispoziții de linie referitoare la planul de mobilizare, corespondență și documente referitoare la planul de mobilizare", adaugă Guvernul.

A treia categoprie inclusă în actul normativ include informații clasificate secrete de stat care trec la un nivel inferior.

Dintre aceste documente, Executivul le menționează pe cele emise de Arhivele Naționale, respectiv "informații clasificate secrete de stat, nivel strict secret de importanță deosebită: ordine și dispoziții, corespondență privind aprobarea/modificarea planurilor de mobilizare, ridicare în trepte a capacității de acțiune emise în perioada 01.01.1990 — 31.12.2007".

Citeşte mai multe despre:   MAI