Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Unitate NATO pentru unitatea României! Mai multe state aliate au ținut să felicite poporul român cu ocazia Centenarului

Unitate NATO pentru unitatea României! Mai multe state aliate au ținut să felicite poporul român cu ocazia Centenarului

Un articol de: B1.ro - 01 Dec 2018, 16:02
Unitate NATO pentru unitatea României! Mai multe state aliate au ținut să felicite poporul român cu ocazia Centenarului sursă foto: caleaeuropeana.ro Eveniment

Centenarul Marii Unirii, momentul care marchează un secol de la cel mai important moment al istoriei noastre, n-a fost uitat de țările aliate României, care au dorit să le transmită românilor mesaje de felicitări. Frumoasele urări au venit din partea reprezentanților permanenți la NATO ai mai multor state, precum Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Germania, Spania, Italia și Franța, relatează Agerpres.

Din partea SUA, Kay Bailey Hutchinson transmite poporului român urarea „La mulți ani!”, cu ocazia Centenarului, scoțând în evidență strânsa cooperare dintre cele două state în cadrul Alianței, contribuțiile semnificative și statutul României de „aliat model” în NATO.

„Astăzi, Statele Unite şi România muncesc umăr la umăr, în timp ce aliaţii NATO se apără şi se sprijină reciproc. În Europa, militarii noştri servesc împreună în grupul de prezenţă consolidată înaintată a NATO. Acest efort comun susţine promisiunea de a descuraja agresiunea şi de a ne apăra împotriva oricărui adversar care ar ameninţa ţările noastre. România serveşte ca aliat model al NATO, inclusiv ca unul dintre cei mai mari contributori la misiunea de sprijin solidă a NATO în Afganistan. Prin aceste eforturi, România ajută la înfrângerea terorismului, sprijinirea partenerilor noştri şi asigurarea păcii şi stabilităţii pentru toate popoarele noastre. Sunt convinsă că, în următorii 100 de ani, vom vedea că ţara dumneavoastră remarcabilă va înregistra realizări mai mari, care vor aduce beneficii poporului său, Europei şi lumii. Happy Birthday Romania! /La mulţi ani, România!'', îşi încheie mesajul ambasadoarea SUA la NATO.

Din partea Marii Britanii, Sarah MacIntosh a transmis la rândul său un mesaj de felicitare românilor, cu ocazia Centenarului, evocând legăturile puternice dintre cele două state.

„Aceste legături sunt îndelungate și puternice și devin și mai puternice (...) Recunoaștem contribuția importantă a României la securitatea europeană, inclusiv prin respectarea angajamentului de investiții al NATO în domeniul apărării și prin participarea la operațiunile și misiunile care susțin securitatea noastră - inclusiv în Afganistan și Balcanii de Vest. În calitate de aliaţi ai NATO, Regatul Unit şi România lucrează în strânsă colaborare pe uscat, în aer şi pe mare. Avioanele de vânătoare Typhoon ale Forţelor Aeriene Regale-Marea Britanie colaborează cu Forţele Aeriene Române pentru a survola Marea Neagră. Navele de război din cadrul Marinei Regale Britanice (Navy Royal) lucrează cu Marina Română pentru a promova securitatea regională. Şi aici, în Bruxelles, colaborăm îndeaproape la elaborarea şi implementarea politicilor NATO. Aşteptăm cu nerăbdare să continuăm prietenia noastră şi munca noastră împreună pentru un viitor sigur şi prosper în comun”, a spus ambasadoarea britanică.

Din partea Spaniei, Miguel Fernández-Palacios felicită România și susține că relația bilaterală este o prioritate pentru Regatul iberic.

„România și Spania au fost întotdeauna țări prietene. Relația noastră este profundă și acoperă legăturile economice, culturale și chiar personale. Un milion de români trăiesc în prezent în Spania și constituie un exemplu prin comunitatea bine integrată ce unește și mai strâns țările noastre (...) Din toate aceste motive, relația noastră bilaterală este o prioritate strategică pentru Spania (...) Spania și România sunt aliați puternici în cadrul NATO. Spania contribuie activ la structurile NATO din România (...) Suntem bucuroși să sărbătorim împreună cu dumneavoastră această mare ocazie și vă dorim cel puțin încă o sută de ani de realizări și succese. Felicitări tuturor românilor”, a afirmat ambasadorul spaniol, adăugând în limba română „suntem aliați!”.

Din partea Italiei, Claudio Bisogniero transmite și el cele mai bune urări României și prietenilor români cu ocazia Centenarului.

„Italia și România sunt în mod tradițional foarte apropiate, împărtășind o istorie și origini comune ale limbilor noastre. Iar rădăcinile comune sunt subliniate prin apartenența noastră la NATO și la Uniunea Europeană, unde ne bucurăm de o excelentă cooperare”, a afirmat ambasadorul italian.
Din partea Germaniei, Hans-Dieter Lucas îi felicită, la rândul său, pe români, în calitate de prieteni și aliați.

„România, aliat de încredere, și contribuțiile sale valoroase merită respect și gratitudine (...) Ca ambasador al unei națiuni cadru în Misiunea Resolute Support, transmit mulțumiri deosebite pentru participarea exemplară a României în Afganistan, România fiind unul dintre cei cinci principali contributori cu forțe în teatru”, a spus ambasadorul german.

Nu în ultimul rând, din partea Franței, Hélene Duchene se alătură românilor în celebrarea Centenarului. Cu această ocazie deosebit de specială pentru români, ambasadoarea Franței transmite întreaga sa prietenie poporului român, precum și urări pentru o excelentă aniversare centenară. Hélene Duchene subliniază soliditatea prieteniei dintre cele două națiuni, legăturile istorice și valorile comune.
 

Citeşte mai multe despre:   Centenar,   NATO