Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Manualele școlare ar putea ajunge în unităţile de învăţământ abia după terminarea alegerilor prezidențiale

Manualele școlare ar putea ajunge în unităţile de învăţământ abia după terminarea alegerilor prezidențiale

Un articol de: B1 TV - 18 Oct 2014, 10:19
Manualele școlare ar putea ajunge în unităţile de învăţământ abia după terminarea alegerilor prezidențiale Foto: lideruldeopinie.ro Eveniment

Manualele școlare ar putea ajunge în unităţile de învăţământ abia după terminarea alegerilor prezidențiale. Deși din punct de vedere tehnic manualele sunt gata, printarea lor ar putea întâmpina probleme, din cauza comenzilor de materiale electorale.

Reprezentanții unora dintre editurile câștigătoare neagă această posibilitate. Fiecare editură lucrează cu o altă tipografie, deci nu ar trebui să fie probleme. Tipografiile în schimb spun că pot apărea amânări și de 2-3 săptămâni în tipărirea manualelor, și așa, întârziate deja cu mai bine de o lună!

Şcoala a început de la 15 septembrie, dar elevii claselor I şi a II-a ar putea avea manuale pe bănci, cel mai devreme, abia la mijlocul lunii noiembrie, sau chiar în luna decembrie.

Pe de-o parte, după cum precizează chiar ministerul, contractele pentru tipărirea de manuale noi prevăd ca acestea să fie gata după 22 octombrie. Pe de altă parte, în această perioadă, tipografiile au comenzi importante de materiale promoţionale, pentru campania electorală.

Ministerul Educației nu intervine în acest subiect. Potrivit unui răspuns formulat la o solicitare a postului nostru de televiziune, reprezentanții ministerului susțin că, tipărirea manualelor ține de contractele comerciale dintre edituri și tipografii, iar ministerul nu poate face comentarii pe acest subiect. În schimb, editurile dau asigurări că nu vor exista întârzieri.

Tipărirea manualelor școlare care va începe, cum vă spuneam, după 27 octombrie nu va fi influențată, afectată de campania electorală.

Comenzile nu sunt mari de manuale iar editurile sunt cel puțin 13 care trebuie să tipărească. de obicei nu se întâmplă ca două edituri să tipărească la aceiași tipografie.

Alegerea câștigătorilor pentru realizarea manualelor aferente claselor I și a II-a a fost realizată după un întreg scandal care s-a lăsat inclusiv cu acțiuni de contestare a rezultatelor licitației. În momentul de față, potrivit datelor oferite de minister, în perioada 16-22 octombrie are loc consultarea cadrelor didactice care vor utiliza manualele.

Pe baza opțiunilor acestora, Ministerul Educației Naționale va stabili necesarul manualelor pentru fiecare materie, iar apoi va încheia contractele aferente. Din păcate, licitația pentru abecedar nu a fost nici până acum finalizată, iar zilele viitoare se așteaptă rezultatul contestație depuse de una dintre asocierile înscrise la concurs, de la CNCD.

Citeşte mai multe despre:   alegeri prezidentiale