Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Manuscrisele lui Emil Cioran, donate Academiei Române

Manuscrisele lui Emil Cioran, donate Academiei Române

Un articol de: - 12 Apr 2011, 11:39
Manuscrisele lui Emil Cioran, donate Academiei Române Foto: B1 TV Eveniment
Manuscrisele scriitorului şi filosofului român Emil Cioran au fost donate Academiei Române. Omul de afaceri George Brăiloiu, cel care a cumpărat săptămâna trecută întregul lot Cioran scos la licitaţie la Paris, a luat această decizie după ce a discutat cu mai multe instituţii publice.

„Pentru noi este un lucru extraordinar. Era totuşi un gest pe care nu-l aşteptam”, a declarat Eugen Simion, membru al Academiei, într-o conferinţă de presă susţinută marţi dimineaţă.

„O ţară fără cultură, aşa cum s-a mai spus, este o ţară care va dispărea de pe hartă, din istorie. Gestul dumneavoastră mi se pare unul simbolic, dar poate fi un îndemn şi pentru alţi oameni”, a mai spus Simion.

Manuscrisele care poartă semnătura lui Emil Cioran ar fi putut ajunge la alte instituţii din România, însă decizia finală a lui George Brăiloiu a fost ca acestea să meargă la Academie.

"Am discutat cu Ministerul Culturii telefonic, cu domnul ministru ieri şi cu conducrea Bibliotecii Central Universitare. Dar azi am făcut anunţul oficial cine va primi această donaţie", a declarat George Brăiloiu.

Întreaga arhivă Emil Cioran din perioada petrecută în țara noastră a fost licitată la Paris pe 7 aprilie. Ministerul Culturii şi mai multe instituţii care ar fi trebuit să-şi dea interesul pentru aceste opere nu au luat parte la licitaţie.

Reprezentanţii BCU reuşiseră să achiziţioneze o parte
dintre documentele scoase la vânzare, însă spre finalul licitaţiei, omul de afaceri George Brăiloiu a cumpărat întregul lot cu suma de 406.000 euro, de circa patru ori mai mult decât fusese evaluat.

Imediat după achiziţionarea manuscriselor şi actelor lui Emil Cioran, George Brăiloiu a anunţat că intenţionează să le doneze statului român.