Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment MapN și-ar putea recupera banii de la George Becali: Prejudiciul se ridică la 2,2 milioane de euro (VIDEO)

MapN și-ar putea recupera banii de la George Becali: Prejudiciul se ridică la 2,2 milioane de euro (VIDEO)

Un articol de: B1 TV - 05 Aug 2013, 08:30
Eveniment

Problemele pentru Gigi Becali în dosarul schimbului de terenuri cu Armata nu s-au încheiat odată cu încarcerarea latifundiarului. Acum, statul trebuie să recupereze de la Becali un prejudiciu de 2,2 milioane de euro. Invitat in emisiunea X-Press de la postul nostru de televiziune, avocatul Gheorghe Piperea susţine că există o acţiune civilă care poate fi exercitată de MApN pentru a recupera banii. 

În afacerea imobiliară care l-a trimis după gratii pe Becali, statul român, prin MapN, a cedat 29 de hectare de teren din Voluntari pentru 29 de hectare de teren din Ştefăneştii de Jos. În expertizele administrate de procurori se consemnează că Becali a dat la schimb terenuri care valorau sub 100.000 de dolari şi a primit în schimb terenuri de aproape 900.000 de dolari.

Prin sentinţa dată de Curtea Supremă, pe lângă ani de închisoare cu executare, Gigi Becali, Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină au fost obligaţi să plătească şi un prejudiciu. În 2010, procurorii DNA au stabilit că statul a fost prejudiciat în 1998 prin acest schimb de terenuri cu aproape 900 de mii de dolari. Banii au fost achitat de către Becali pe 27 iunie, anul aceasta.

Instanţa a stabilit însă că această sumă trebuie actualizată cu rata dobânzii de referinţă a BNR din perioada octombrie 1998 până în prezent, astfel că prejudiciul ar ajunge la 2,2 milioane de euro.

Avocatul Gheorghe Piperea crede că statul român ar trebui să anuleze transferul de terenuri.

”Cred că suma de care se vorbește în hotărârea Curții de Casație de 2 milioane de euro e ridicolă, ar trebui să fie însoțită de o despăgubire reală. Becali de acolo și-a făcut averea. Cel mai important lucru pe partea civilă nu s-a dispus, anularea acelui transfer de terenuri”, a explicat Piperea.

În perioada 2004-2008, Becali a vândut pe bucăţi mai multe loturi din terenurile din Voluntari unor companii comerciale, deşi în acte nu apărea ca şi proprietar de drept. Reprezentantii companiilor care au achizitionat terenurile de la omul de afaceri sunt considerati cumpărători de bună-credinţă şi nu pot fi deposedati de acestea.

”De acum, în următorii trei ani, MApN poate să ceară nulitatea acelei tranzacții, nu se pune problema ca acele companii să restituie acele terenuri , dar se poate pune problema ca Becali și interpușii săi, nu are importanță că el nu apare în acte, toată lumea știe, să plătească aceea contravaloare a acelui teren. Ne permite legea penală, dar și cea civilă, pe partea penală nu poate face nimic acum, există o acțiune civilă care poate fi exercitată de MApn și se poate solicita restituirea sumei de la Becali, cât și de la nepoții lui”, a mai spus Piperea.

MapN și-ar putea recupera banii de la Gigi Becali
Embed:

Citeşte mai multe despre:   mapn,   prejudiciu,   DNA
 
Loading...