Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Maramureş: O tânără de 16 ani a avut o reacţie adversă anafilactică în urma vaccinului Pfizer. A primit ajutor medical și nu a fost nevoie de internarea sa în spital

Maramureş: O tânără de 16 ani a avut o reacţie adversă anafilactică în urma vaccinului Pfizer. A primit ajutor medical și nu a fost nevoie de internarea sa în spital

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 19 Apr 2021, 18:32
Maramureş: O tânără de 16 ani a avut o reacţie adversă anafilactică în urma vaccinului Pfizer. A primit ajutor medical și nu a fost nevoie de internarea sa în spital Foto: Hepta - Zuma Press / Md Rafayat Haque Khan Eveniment

O tânără în vârstă de 16 ani din Maramureș a prezentat o reacţie adversă anafilactică după administrarea dozei de vaccin anti-COVID-19 Pfizer - BioNTech. Reacția s-a manifestat prin hipotensiune arterială, desaturare şi pierderea temporară a conştienţei. Fata a primit ajutor medical pe loc, a fost transportată la spital în stare stabilă, apoi a plecat acasă, nefiind necesară internarea ei.

 

Reacţie adversă anafilactică, după vaccinul Pfizer, la o fată de 16 ani

 

„Persoana a avut acordul părinţilor pentru efectuarea vaccinului şi a fost imunizată împreună cu ceilalţi membri din familie la centrul de vaccinare din oraşul Ulmeni. În istoricul medical al persoanei nu au existat antecedente alergice”, a declarat, pentru Agerpres, Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Maramureş.

Personalul medical de la centrul de vaccinare Ulmeni i-a acordat fetei primul ajutor, apoi ea a fost transportată la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă din municipiul Baia Mare, unde a rămas sub supraveghere medicală.

„Ulterior, pacienta a plecat la domiciliu, nefiind necesară internarea în spital”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureș.

 

Șoc anafilactic și după administrarea unui vaccin AstraZeneca

 

În luna februarie, o femeie în vârstă de 46 de ani din județul Olt a avut o reacție adversă de tip anafilactic după vaccinarea cu AstraZeneca. Pacienta nu era cunoscută cu istoric de reacții alergice.Vești excelente! Se oferă câte 1 milion de dolari pentru 5 persoane care se vaccinează împotriva COVID-19

„Reacția anafilactică e o reacție extrem de rară, vorbim de o frecvență de 2,5 până la 5 cazuri la un milion de doze administrate. Deși e o reacție severă, odată ce e recunoscută la timp și se intervine corect, evoluția e favorabilă. Nu au fost înregistrate la nivel mondial cazuri de decese produse de acest tip de reacție alergică”, explica, la acea vreme, medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19.

 

Reacție adversă serioasă și după administrarea vaccinului Moderna

 

La începutul acestei luni, o femeie în vârstă de 36 de ani din Galați a avut o reacție adversă puternică, la cinci minute de la administrarea primei doze de vaccin Moderna.

Femeia e alergică la acarieni și face tratament pentru acest tip de afecțiune. La triaj, ea nu a spus că e alergică și că face tratament.

De la centrul de vaccinare din comuna Corod a fost transportată rapid la spitalul municipal Tecuci, unde a fost ajutată și și-a revenit. Tânăra nu a avut nevoie de internare și a plecat acasă.