Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment STUDIU: La o lună de la Marea Unire, România semăna cu o colonie din Asia, doar că era iarnă 

STUDIU: La o lună de la Marea Unire, România semăna cu o colonie din Asia, doar că era iarnă 

Un articol de: B1.ro - 06 Dec 2018, 14:05
STUDIU: La o lună de la Marea Unire, România semăna cu o colonie din Asia, doar că era iarnă  Eveniment

La o lună de la Marea Unire, cea mai mare parte a României semăna cu coloniile europene din Asia, doar că era iarnă, potrivit unui studiu referitor la situația din țară de după 1 decembrie 1918, informează Libertatea

Realizat de Cornel Ban, profesor doctor la Copenhagen Business School și doctor Aurelian Giugăl, de la Institutul de Cercetare al Universității București (ICUB), studiul scoate la iveală faptul că, în acea perioadă, șapte din zece locuitori ai țării erau țărani cu venituri foarte mici, expuși foametei.

În Banat și Transilvania, oamenii de rând avea ferme mici și medii, în timp ce în Țara Românească și Moldova, pământul era la mâna boierilor și arendașilor. Astfel, relațiile dintre proprietarii de pământ și țărani erau asemănătoare cu iobăgia din Evul Mediu, se arată în studiul citat. 

În aceeași cercetare se menționează și că țăranii erau analfabeți, locuiau în bordeie din secoului VI și mureau din cauza unor boli care puteau fi prevenite cu ușurință. 

De altfel, studiul arată că, în acea perioadă, în țara noastră existau mai puțini medici pe cap de locuitor decât în India, motiv pentru care România înregistra una dintre cele mai mari rate de deces din lume. 

Citeşte mai multe despre:   Marea Unire,   Asia