Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Mariana Ioniță, directorul CNAIR, vorbește despre modificarea criteriilor de evaluare a ofertelor: Licitațiile să fie câștigate de firmele care chiar pot executa lucrările (VIDEO)

Mariana Ioniță, directorul CNAIR, vorbește despre modificarea criteriilor de evaluare a ofertelor: Licitațiile să fie câștigate de firmele care chiar pot executa lucrările (VIDEO)

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 03 Iul 2020, 14:12
Mariana Ioniță, directorul CNAIR, vorbește despre modificarea criteriilor de evaluare a ofertelor: Licitațiile să fie câștigate de firmele care chiar pot executa lucrările (VIDEO) Eveniment

Mariana Ioniță, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, a declarat vineri, pentru B1 TV, că la nivelul CNAIR a fost constituit un grup de lucru care să modifice criteriile în baza cărora sunt analizate ofertele depuse la licitații. Scopul este, în final, ca licitațiile să fie câștigate de firme care chiar au capacitatea de a executa lucrările de infrastructură rutieră, nu cele care doar dau bine pe hârtie. 

 

Directorul CNAIR vrea modificarea criteriilor în baza cărora sunt analizate ofertele depuse la licitații: Să ne îndepărtăm de zona subiectivă

 

Directorul general al CNAIR, Mariana Ioniță, a susținut că un grup de lucru de la nivelul companiei analizează modificarea criteriilor în baza cărora sunt analizate ofertele depuse la licitații, astfel încât acestea să fie câștigate de acum doar de firmele care chiar pot executa lucrările pe șantiere.

Declarația vine în contextul în care, joi, premierul Ludovic Orban a acuzat faptul că încheierea licitațiilor a ajuns să dureze prea mult și că, uneori, acestea sunt câștigate de firme dubioase. „S-au produs nişte lucruri scandaloase - o firmă intrată pentru prima oară în România, care n-a avut niciun contract în România, primeşte 17 puncte şi o companie românească ce a făcut sute de proiecte în România primeşte opt puncte la "impresie artistică"”, a susținut, printre altele, șeful Guvernului.

„Domnul prim-ministru v-a prezentat aseară realitatea din procedurile de evaluare a ofertelor din cadrul companiei. Din păcate, acest cartonaș roșu este arătat cu adevărat criteriilor care se iau în vedere la evaluarea ofertelor. Și pentru asta pot să vă spun că și noi, și eu în mandatul meu, am remarcat același lucru: criterii subiective și foarte mult subiectivism în evaluarea ofertelor. 

Din acest motiv, chiar săptămâna trecută am avut o întâlnire cu Autoritatea Națională de Achiziții Publice, cu federațiile patronale și cu organizațiile profesionale în domeniul construcțiilor, pentru ca împreună, printr-un grup de lucru pe care l-am creat la nivelul companiei, să lucrăm la modificarea unor instrucțiuni și a unor criterii, astfel încât să ne ducem cu procedura, cu evaluarea procedurii în zona obiectivă și să ne îndepărtăm de subiectivism”, a declarat Mariana Ioniță, directorul general CNAIR, în emisiunea ”Drumurile noastre”, moderată de Ștefan Etveș pe B1 TV.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.A fugit la mare, la Mamaia, deşi părinţii n-o lăsau. Le-a trimis o poză de acolo, dar şoc: au văzut cum arată de la talie în jos

Directorul CNAIR a susținut apoi că vrea ca la evaluarea ofertelor să fie luate în calcul criterii precum capacitatea tehnică a societăților de a executa lucrarea supusă licitației: ce dotări au, cum sunt organizate, dacă au personal disponibil, dacă au utilaje pregătite.

„Să ne îndepărtăm de zona subiectivă, acolo unde totul e frumos în documente și în realitate, când ajungem să începem lucrarea, nu avem utilajele forța de muncă. Foarte mulți antreprenori, în timpul execuției, și schimbă echipa de proiect”, a mai precizat Ioniță.

 

Mariana Ioniță, despre proiectele de infrastructură din Moldova

 

Tot joi, premierul Ludovic Orban a dat exemplul Centurii Bacău, pentru a arăta cât de prost pot merge licitațiile în România: „PSD se laudă acum cu Centura Bacău, dar a uitat că în vremea guvernării PSD, cu premier Ponta, a fost selectată o firmă turcească ce a venit, a încasat avansul, după care a fugit. Centura Bacăului se face acum pentru că a fost selectată o firmă care are capacitatea să facă această lucrare, care este serioasă”.

Mariana Ioniță, directorul CNAIR, a susținut că acum Centura Bacău este un proiect de succes: „Sunt mai multe proiecte, dar cel mai mare proiect aflat în implementare în Moldova este varianta ocolitoare a municiului Bacău, care e românesc, făcut pentru români în totalitate. E proiectul nostru de succes aș zice, uitându-mă pe termene, pe stadii, pe stadiul fizic. Pot spune că e un proiect de mare succes. Lucrarea e într-un stadiu de 70%. Asta înseamnă organizare de șantier. Așa ne dorim să fie pe toate șantierele.

„Același antreprenor mai lucrează la varianta ocolitoare Rădăuți, pe care sperăm s-o închidem anul acesta. A început acum un an și 6-7 luni, ceva mai greu, că depindea de alocările bugetare, dar a fost introdus la finanțare europeană și de două luni e finanțat din fodnuri europene. Ne pregătim să începem varianta ocolitoare a Bârladului și mai avem și altele în pregătire în zona Moldovei”, a mai declarat Ioniță.

„Eu, când am venit, am găsit blocat Sibiu - Pitești lotul 5. Era în licitație de vreo doi ani și șapte luni. Printr-o intervenție diplomatică, am deblocat proiectul și pe mandatul ăsta de nici cinci luni am închis contracte de 3 miliarde și 487 de milioane lei. Vom închiea încă două miliarde”, a mai ținut să precizeze Mariana Ioniță.

La finele lunii iunie, aceasta a anunțat că Centura Comarnic va fi scoasă la licitația de proiectare și execuție în această vară, drumul urmând a fi realizat cu bani europeni.