Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Marius Iosif: Am intrat în arhiva SIPA. Pentru mine, raportul care a apărut în spațiul media este inexistent câtă vreme nu este desecretizat (VIDEO)

Marius Iosif: Am intrat în arhiva SIPA. Pentru mine, raportul care a apărut în spațiul media este inexistent câtă vreme nu este desecretizat (VIDEO)

Un articol de: - 25 Mai 2017, 21:50
Marius Iosif: Am intrat în arhiva SIPA. Pentru mine, raportul care a apărut în spațiul media este inexistent câtă vreme nu este desecretizat (VIDEO) Foto: dcnews.ro Eveniment

Dosare modificate, documente copiate la xerox şi arhivate separat pe cd-uri sau alte medii de stocare electronică, fără nicio clasificare a gradului de secretizare sub care se află. Mai mult, zeci de documente au fost extrase din arhivă şi au ajuns la fostul ministru al justiţiei, Monica Macovei. Asta arată un raport al comisiei care a inventariat arhiva SIPA, publicat de Evenimentul Zilei.

Într-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”, Marius Iosif, membru al comisiei care a intrat în arhiva SIPA, a declarat că fondul arhivistic găsit acolo nu era indexat, ca atare a fost nevoie de stabilirea unei logici în ordonarea documentelor. 

”Am făcut ceea ce eram obligați să facem potrivit ordinului ministrului Justiției și hotărârii de guvern, respectiv să inventariem arhiva SIPA, să vedem ce anume conține și să stabilim eventuale destinații sau propuneri de gestinare a fondului arhivistic. 

La momentul în care am intrat în spațiul în care se află arhiva SIPA nu am găsit în niciun fel indexat întregul fond arhivistic, a trebuit să încercăm să stabilim un anumit fir logic de ordonare a documentelor de acolo.

99% din documente sunt îndosariate. 

Fiecare membru al comisiei lua câte un dosar, vedea dacă este vorba despre o anumită persoană și cu o eventuală relevanță operativă, nu apuca să citească, fiecare dosar are vreo 200-300 de file, sunt câteva sute bune, dacă nu cumva câteva mii de dosare. Efectiv îl răsfoiam ca pe o carte, vedeam dacă este vorba despre aceeași persoană și stabileam «ok, aceasta este posibil să aibă o anumită relevanță operativă».

Noi le puneam deoparte, notam numărul dosarului, încercam să facem noi o anumită ordine în ele, (...) și principalul scop era acela de a identifica cine sunt posibilii adresanți ai arhivei sau ce anume se poate face cu fondul arhivistic, erau și dosare de personal”, a spus Iosif. 

Marius Iosif: Am intrat în arhiva SIPA. Pentru mine, raportul care a apărut în spațiul media este inexistent câtă vreme nu este desecretizat

Profesorii care refuză vaccinarea anti-COVID-19 vor fi dați afară? Anunțul ministrului Educației

Întrebat ce înseamnă interes operativ, Marius Iosif a răspuns: ”Noi nu eram specialiști în informații clasificate, noi puteam să spunem că privește o anumită persoană. Mai erau și dosare de cadre, erau dosare de personal, era deconturi de călătorie, de cazare, cărți de muncă ale lucrătorilor SIPA. 

Nu am plecat de acolo neapărat cu sentimentul datoriei împlinite decât în măsura posibilului. Acolo este un fond arhivistic extrem de vast, ar fi trebuit să fie prezenți cred că 20 de membri într-o comisie care să stea zi de zi timp de șase luni să vadă despre ce este vorba. 

Noi am reușit, atât cât ne-a permis timpul și capacitatea noastră de lucru, să identificăm câteva chestiuni în raport de care am făcut niște propuneri. Nici pe departe nu am reușit să inventariem întregul fond arhivistic. În lipsa unor indecși arhivistici nu ne-a fost posibil nici măcar să identificăm dacă am fost în fața unui întreg fond arhivistic, dacă cel de acolo este întregul fond arhivistic al arhivei SIPA. 

Pentru mine, raportul care a apărut în spațiul media este inexistent câtă vreme nu este desecretizat”, a mai spus Marius Iosif. 
 

Citeşte mai multe despre:   documente