Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Mărmureanu: „În Marea Neagră se pot produce valuri seismice”

Mărmureanu: „În Marea Neagră se pot produce valuri seismice”

Un articol de: - 22 Mar 2011, 09:41
Mărmureanu: „În Marea Neagră se pot produce valuri seismice” Eveniment

Zonele seismice din România sunt Vrancea, Banat, Maramureş, Bucovina, Câmpia română, Nordul şi sudul Dobrogei, cu partea de la Sabla, la sud de Mangalia, care a fost în România, dar acum se află pe teritoriul bulgar.

Potrivit unei declaraţii a lui Gheorghe Mărmureanu, directorul Institului Naţional de Fizică a Pământului, pentru Pro TV, zona tectonică de la Sabla ar putea provoca valuri seismice în Marea Neagră. Aceasă placă înaintează în mare cu circa 20-30 de km şi generează tsunami considerabile.

"Foarte multă lume spune că nu este posibil să ai tsunami în Marea Neagră, care ar fi ca un fel de vas închis. Eu le recomand dânşilor, din punct de vedere fizic, să ia un lighean şi să facă cu mâna în apă, să vadă ce valuri apar", a spus prof. dr. Gheorghe Marmureanu, citat de sursă.

Potrivit prof. Mărmureanu, astfel de fenomene s-au întâmplat de mai multe ori în Marea Neagră, atunci când, în anul 105 înainte de Hristos, Calatisu, actuala Mangalie, a fost şters de pe faţa pământului de tsunami.

"De la această falie Sabla, personal gândesc că sunt mari probleme, pentru că în Marea Neagră, la o adâncime de 400 şi ceva de metri şi până foarte adânc, există depozite imense de hidrogen şi de acid sulfuric”, a adăugat Mărmureanu.

În urma cutremurul din 31 martie 1901, cu magnitudinea de 7,2, au fost înregistrate tsunami-uri de 3,5 metri, tot pe placa tectonică Sabla.

Totuşi, Mărmureanu a spus că nu există niciun risc imediat de tsunami, în Marea Neagră. “Avem tsunami cam o dată la 500 de ani. Mai multe valuri din acestea seismice se înregistrează pe partea cealalaltă a Mării Negre, la turci şi în Marea Azov, la ucraineni, de exemplu", a conchis specialistul. 

Citeşte mai multe despre:   Marea Neagra,   tsunami