Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Masca chirurgicală clasică sau mască refolosibilă de bumbac? Ce-i punem în ghiozdan copilului

Masca chirurgicală clasică sau mască refolosibilă de bumbac? Ce-i punem în ghiozdan copilului

Un articol de: Irina Mina - 07 Sep 2020, 11:31
Masca chirurgicală clasică sau mască refolosibilă de bumbac? Ce-i punem în ghiozdan copilului Foto: Pixabay Eveniment

În contextul pandemiei de coronavirus, părinții își fac tot mai multe griji în ceea ce privește siguranța copiilor în cadrul unităților de învățământ. Una dintre măsurile impuse de autorități este purtarea măștii, însă multe persoane se întreabă care dintre masca chirurgicală clasică sau mască refolosibilă de bumbac este mai eficientă.

 

Cercetătorii au făcut un test pentru a determina care măști sunt cele mai puțin eficiente

 

Un grup de cercetători de la Universitatea Duke a creat o tehnică simplă pentru a analiza eficacitatea diferitelor tipuri de măști care au devenit o componentă critică în stoparea răspândirii virusului.

Experții în sănătate publică au petrecut luni întregi subliniind că măștile sunt unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru a ajuta la combaterea pandemiei. Dar atunci când le-au testat eficacitatea, cercetătorii au descoperit că unele măști sunt literalmente inutile, scrie CNN.

Cercetătorii au testat 14 măști disponibile în mod obișnuit, inclusiv o mască N95 montată profesional, de obicei rezervată lucrătorilor din domeniul sănătății. În prima fază, testul a fost efectuat cu un vorbitor fără mască, apoi cu mască. Fiecare mască a fost testată de 10 ori.

Cea mai eficientă mască a fost N95. Măștile chirurgicale cu trei straturi și măștile de bumbac, pe care mulți le-au făcut acasă, au funcționat de asemenea bine.

Lâinile de gât, numite și măști de gheață și deseori folosite de alergători, au fost cele mai puțin eficiente. De fapt, purtarea unei măști de lână a dus la un număr mai mare de picături respiratorii, deoarece materialul părea să descompună picăturile mai mari în particule mai mici, care sunt transportate mai ușor cu aerul.

Bandanele pliate și măștile tricotate au avut performanțe slabe și nu au oferit prea multă protecție.Dan Bittman a făcut anunțul surprinzător la care nimeni NU se aștepta niciodată

 

Când este recomandabil ca elevii să poarte măști textile și când măști chirurgicale

 

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România, a recunoscut că este o problemă ca un copil să stea șase ore cu masca pe față și de aceea trebuie găsită o soluție pentru ca elevul să stea, în aer liber, și fără mască.

Acesta a declarat, la Digi24, că masca textilă este recomandată pentru copiii sănătoși, în timp ce masca medicală este recomandată pentru copiii care au alte afecțiuni cronice, ce le-ar putea pune în pericol sănătatea, pentru că ei ar putea să facă infecții care să se complice.

„Un copil e foarte greu să utilizeze masca atât timp și cred că (...) masca textilă este mai ușor de purtat, este mai simpatică. Dacă o facem adaptată școlii, adaptată copiilor, cred că este o foarte bună soluție”, a afirmat Alexandru Rafila.

Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România a mai afirmat că este bine să fie organizate niște momente în care elevii să-și dea masca jos, să poată respira, să poată vorbi, dar în acele momente trebuie să fie respectată distanțarea.

 

Ce fel de mască trebuie să poarte profesorii

 

Pe de altă parte, profesorii trebuie să poarte o mască medicală, pentru că ei sunt mai expuși, interacționând cu toți copiii, din mai multe clase.

„Dacă din întâmplare, prin absurd, un profesor să zicem că ar fi infectat și nu știe acest lucru, masca medicală protejează în măsură foarte bună”, a spus Rafila.

 

Citeşte mai multe despre:   masca de protectie