Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Care sunt cele mai eficiente materiale din care putem confecționa o mască de protecție? Iată ce au descoperit cerecetătorii

Care sunt cele mai eficiente materiale din care putem confecționa o mască de protecție? Iată ce au descoperit cerecetătorii

Un articol de: Beatris Ionita - 05 Apr 2020, 19:00
Care sunt cele mai eficiente materiale din care putem confecționa o mască de protecție? Iată ce au descoperit cerecetătorii Eveniment

De când măști medicale de unică folosință au devenit o raritate, oamenii au început să improvizeze măști cu care să își acopere nasul și gura, ca să se protejeze de noul coronavirus.

Cercetătorii testează materialele cele mai utilizate pentru aceste măști artizanale, pentru a determina ce fel de fibră protejeză împotriva noului coronavirus.

Dacă la început masca era recomandată doar persoanelor cu simptome specifice virozelor, acum, oamenii de știință spun că trebuie să ne acoperim fața cu orice fel de material textil avem la îndemână.

Prin simpla acoperire a feței se reduce răspândirea coronavirusului prin blocarea germenilor care sunt împrăștiați în timpul strănutului sau tusei unei persoane infectate, însă experții spun că gradul de protecție este determinat și de țesătura din care este fabricată masca.

Dacă doriți să vă faceți o mască proprie, o puteți testa cu o lumină. Apropiați o sursă de lumină de tesătură și dacă trece prin material și aproape vedeți firele materialului cu ochiul liber, este ineficientă, spun specialiștii. 

Cercetătorii declară că este important să ne amintim că studiile de laborator sunt efectuate în condiții perfecte, iar materialele se află în cea mai bună stare. 

 Iar în timp ce gradul de filtrare pentru unele măști făcute acasă pare scăzut, față de cel al măștilor comercializate, cei care stau acasă și practică distanțarea socială în public, nu au nevoie de nivelul ridicat de protecție ca cel al lucrătorior din domeniul medical, spun oamenii de știință. Important este să fie ceva care să protejeze chiar mai puțin, decât să nu fie nimic.

 

Cea mai mare provocare este alegerea unui țesături dense, dar suficient de subțire pentru a putea respira în timp ce îl purtăm

 

Pentru a testa materialele, ei utilizează metode similare celor utilizate pentru testarea măștilor medicale, pe care toată lumea este de acord că trebuie să fie folosite de lucrătorii din domeniul medical care sunt expuși unui risc mare de contactare a virusului, ca urmare a contactului cu pacienții infectați.

De asemenea, s-a constatat că materialele din două straturi au oferit o protecție mult mai redusă decât cele compuse din patru straturi.

 

Cele mai bune rezulatate au fost obținute de materialele din bumbac

 

Datele arată că cele mai bune opțiuni pentru măștile sunt tricourile din bumbac, fețele de pernă sau alte materiale din bumbac. Straficarea oferă o creștere foarte mică a eficacității filtrării, dar face masca mult mai greu de respirat.

Aceste materiale filtrează aproximativ 50% din particule de 0.2 microni, de dimensiuni similare cu cele ale coronavirusului. De asemenea, acestea sunt la fel de ușor de respirat ca măști chirurgicale, ceea ce le face mai confortabile pentru a fi purtate timp de câteva ore.

Cea mai bună mască medicală – denumită mască respiratorie N95 – filtrează cel puțin 95 % particule mici de 0.3 microni. Prin comparație, o mască chirurgicală tipică, confecționată dintr-o bucată rectangulară de țesătură cutată cu bucle elastice, are o eficiență de filtrare cuprinsă între 60 și 80 %.

 

Citeşte mai multe despre:   coronavirus