Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Medic anestezist, despre incendiul de la Piatra Neamț: ''În orice secție ATI din țară se poate întâmpla oricând aceeași tragedie''

Medic anestezist, despre incendiul de la Piatra Neamț: ''În orice secție ATI din țară se poate întâmpla oricând aceeași tragedie''

Un articol de: Raluca Tindeche - 15 Noi 2020, 14:00
Medic anestezist, despre incendiul de la Piatra Neamț: ''În orice secție ATI din țară se poate întâmpla oricând aceeași tragedie'' FOTO: Facebook: Exploziv TV Neamt Eveniment

Medicul anestezist Carmen Mărginean susține că tragedia de la Piatra Neamț care a dus la decesul a zece pacienți se poate repeta în orice moment. 

"Singurul lucru pe care pot să îl spun e că nu e exclus ca ceva similar să se întâmple din nou pentru că spitalele noastre au instalații vechi, oxigenul nu este suficient, sursele, prizele electrice foarte multe dintre ele nu au fost updatate de ani de zile, practic e un pericol real în spitalele noastre în zilele acestea când, din cauza numărului mari de pacienți infectați cu COVID-19, care necesită oxigen, toate sursele de oxigen și prizele electrice sunt suprasolicitate", spune medicul anestezist, potrivit Digi 24. 

"Acești pacienți sunt conectați la tot felul de aparate, la ventilatoare. Și practic pentru a transfera un pacient ca acesta și la CT când facem examinările, ne ia o jumătate de oră o oră să facem toate check-listurile, să ne asigurăm că avem tot echipamentul necesar la dispoziție. Trebuie să ne asigurăm că avem destul oxigen, că ventilatoarele au suficientă baterie, să ne asigurăm că avem și un plan B dacă pacientul se extubează accidental, dacă ventilatorul cedează avem o mască și un balon și, de obicei, ai nevoie de cel puțin două persoane pentru a salva un pacient de terapie intensivă, pentru a-l mobiliza. Ai nevoie de două persoane pentru a împinge patul și să se asigure că e deconectată toată aparatura. Dacă nu am reușit să stingem incendiul practic ar trebui să se facă pe orizontală evacuarea pacienților. Trebuie să mutăm pacienții din zona în care ne aflăm, la distanță de două uși de incendiu pe orizontală, asta înseamnă că fiecare pacient trebuie mutat din zona respectivă cel puțin la două uși distanță, fiecare ușă se presupune că ține focul la depărtare pentru 30-60 de minute'', spune medicul.

Doctorul Carmen Mărginean a lucra timp de doi ani în spitale din Mureș și Cluj și nouă ani în Marea Britanie.

"Nici vorbă de uși de incendiu care să se închidă automat ca să izoleze zona de flăcări. Dacă adăugăm clădirile vechi, lipsa personalului și epuizarea medicilor și asistentelor, avem un scenariu sumbru. Cadrele medicale sunt și ele victimele sistemului și trebuie să salveze vieți cu ce au la îndemână", a conchis medicul. 

 

Incendiu la Piatra Neamț

 

Reamintim că un incendiu puternic a izbucnit în jurul orei 18:30, la secția ATI de la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, unde bolnavii COVID se aflau intubați. A fost activat planul roșu de intervenție. Zece persoane au murit și alți cinci se află în stare critică. Secția de Terapie Intensivă a spitalului a fost distrusă, iar ceilalți pacienți urmează să fie transportați la alte spitale. Pompierii au intervenit cu cinci autospeciale de stingere şi o autoscară. 

A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

Citeşte mai multe despre:   medic,   incendiu,   piatra neamt