Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment CORONAVIRUS | Șapte persoane din echipa care a fost în Republica Moldova, testate pozitiv

CORONAVIRUS | Șapte persoane din echipa care a fost în Republica Moldova, testate pozitiv

Un articol de: Irina Mina - 17 Mai 2020, 22:02
CORONAVIRUS | Șapte persoane din echipa care a fost în Republica Moldova, testate pozitiv Foto: Hepta Eveniment

Șapte persoane din echipa de medici şi asistenţi medicali români care a participat la o misiune în Republica Moldova, unde a acodat sprijin în lupta împotriva epidemiei cu Covid-19, au fost testați pozitiv cu noul virus.

Din cele șapte persoane infectate, un număr de patru sunt cadre medicale, respectiv trei medici și o asistenta medicală, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, care a mai menționat că toate persoanele sunt asimptomatice, cu stare generală bună și tratare în România.

 

România, donație către Republica Moldova, la 30 de ani de la Podul de Flori

 

Reamintim că, pentru depășirea crizei provocată de Covid-19, România a oferit cetățenilor din Republica Moldova o donație de 16,5 milioane de lei.

Mai exact, ajutorul trimis de București constă în 500.000 de măști de protecție de tip  FFP2, 25.000 de combinezoane, 5000 de viziere, 5000 ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2.800 cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și aproximativ 80 000 litri de alcool sanitar.

Echipamentele de protecție și produsele sanitare au fost achiziționate de Ministerul Sănătății în conformitate cu articolul 15 din Decretul nr.240/14.04.2020, în cadrul efortului comun de combatare a infectării cu noul tip de coronavirus.

Cu toate acestea, autorităților de la Chișinău au avut reacții controversate în ceea ce privește donația.

Mai precis, Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătății, a declarat că izoletele trimise de București nu vor fi utilizate pentru pacienții infectați cu SARS-CoV-2, ci „vor fi folosite la alte boli”, după cum ar recomanda „experții în domeniu”.

„Izoletele nu se folosesc la COVID-19. Asta nu o spun eu, ci experții în domeniu. Ele vor fi folosite la alte boli. Noi apreciem gestul României, inclusiv venirea acestor izolete”, a afirmat Viorica Dumbrăveanu.

De asemenea, același mesaj a fost transmis și de Nicolae Furtună, directorul Agenției pentru Sănătate Publică din Republica Moldova, care a spus că „izoletele nu sunt obligatorii pentru coronavirus”, precum și că e „suficient” dacă bolnavul de COVID-19 „poartă mască”.

Pe de altă parte, premierul moldovean, Ion Chicu, a mulţumit pentru asistenţa oferită de guvernul român şi a invitat companiile româneşti să investească în Republica Moldova.

Mesajul de mulțumire a fost făcut după o întâlnire cu ministrul român de externe, Bogdan Aurescu.

Și președintele Igor Dodon a mulțumit României, însă a sugerat ca ajutorul să se țină departe de zona geopolitică.

„Consider că ceea ce contează cu adevărat în dialogul dintre ambele state este accentul pe bunăstarea și securitatea cetățenilor noștri, departe de zona tipic geopolitică. Iar astfel de momente de întrajutorare arată că frații noștri de peste Prut sunt săritori la nevoie, sunt adevărați parteneri strategici ai Republicii Moldova și noi, din partea noastră, vom opta în continuare pentru consolidarea acestor bune relații în toate domeniile”, a scris Igor Dodon.

 

Ludovic Orban prezent la întâmpinarea echipei de medici şi asistenţi medicali români reîntorși în țară

 

Premierul României Ludovic Orban a fost prezent, sâmbătă, alături de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, în Vama Albiţa din judeţul Vaslui la întâmpinarea echipei de medici şi asistenţi medicali români.

Acesta a mulţumit cadrelor medicale pentru efortul depus şi riscurile asumate.

 

 

Citeşte mai multe despre:   Republica Moldova,   Ludovic Orban