Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Medicii cercetează dacă noul coronavirus provoacă diabet, în urma cazurilor în creştere de acest fel

Medicii cercetează dacă noul coronavirus provoacă diabet, în urma cazurilor în creştere de acest fel

Un articol de: Irina Mina - 20 Oct 2020, 08:46
Medicii cercetează dacă noul coronavirus provoacă diabet, în urma cazurilor în creştere de acest fel Foto: gazetadedimineata.ro Eveniment

Mai mulți experți în sănătate sunt convinşi că noul coronavirus poate provoca diabet, chiar şi la adulţi şi copii care nu prezintă factorii de risc tradiţionali, în urma mai multor cazuri de acest fel.

Medicii din întreaga lume cercetează dacă SARS-CoV-2 provoacă diabet

Mario Buelna, un tată tânăr din SUA, în vârstă de 28 de ani, a făcut febră şi a avut probleme de respiraţie în luna iunie. Ulterior acesta a fost testat pozitiv pentru Covid-19.

Câteva săptămâni mai târziu, după ce părea să se fi recuperat, s-a simțit slăbit şi a început să verse. La începutul lui august, acesta a leşinat în locuinţa sa din Mesa, Arizona.

Paramedicii l-au transportat la un spital din apropiere, unde medicii l-au tratat la terapie intensivă, după ce l-au salvat din comă. Aceştia i-au spus că ar fi putut să moară. Diagnosticul lor, diabet de tip 1, l-a uimit şi înspăimântat. El nu suferea anterior de această boală.

„Covid a declanșat-o”, a spus Buelna că i-au transmis medicii, conform Reuters.

Cazul lui Buelna și cazuri similare reflectă o nouă îngrijorare cu privire la relația periculoasă dintre diabet și SARS-CoV-2, care este studiată de medici și oameni de știință din întreaga lume. Mulți experți sunt convinși că noul coronavirus poate declanșa apariția diabetului chiar și la unii adulți și copii care nu au factorii de risc tradiționali.

Este deja bine documentat faptul că persoanele cu diabet se confruntă cu riscuri mult mai mari de boli grave sau deces dacă contractă Covid-19. În iulie, oficialii din domeniul sănătății din SUA au descoperit că aproape 40% dintre persoanele care au murit din cauza noului virus aveau diabet. Acum, cazuri precum cele ale lui Buelna sugerează că legătura dintre boli se desfășoară în ambele sensuri.

„Covid ar putea provoca diabetul de la zero”, a spus dr. Francesco Rubino, cercetător în diabet și președinte de chirurgie metabolică și bariatrică la King's College din Londra.

Rubino conduce o echipă internațională care colectează cazuri de pacienți la nivel global pentru a dezlega unul dintre cele mai mari mistere ale pandemiei. Inițial, a spus el, mai mult de 300 de medici au depus cereri pentru a împărtăși cazurile pentru revizuire, număr pe care se așteaptă să-l crească pe măsură ce infecțiile revin.S-a ascuns sub pat ca să-i facă o surpriză iubitului. El a intrat în cameră, iar ea, de pe parchet, a trăit şocul cel mare

„Aceste cazuri vin din toate colțurile lumii și din toate continentele”, a spus Rubino pentru Reuters.

În plus față de registrul global, Institutul Național al Sănătății din SUA finanțează cercetarea asupra modului în care coronavirusul poate provoca zaharuri ridicate din sânge și diabet.

În aceste situații, simptomele pot crește rapid și pot pune viața în pericol. Aceste cazuri pot dura luni de zile la suprafață după expunerea la SARS-CoV-2, astfel încât amploarea completă a problemei și ramificațiile pe termen lung ar putea să nu fie cunoscute până în anul viitor. Sunt necesare cercetări mai intense pentru a demonstra definitiv, dincolo de dovezile anecdotice crescânde, că COVID-19 declanșează diabetul la scară largă.

„Avem acum mai multe întrebări decât răspunsuri”, a spus dr. Robert Eckel, președinte al medicinei și științei la Asociația Americană a Diabetului, care a adăudat: „Am putea avea de-a face cu o formă complet nouă de diabet”.

Citeşte mai multe despre:   coronavirus,   medici