Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Medicul Laura Zarafin, de la Spitalul Colentina: Raportarea morților de la spital este întotdeauna corectă și exactă. În spațiul public apar foarte multe lucruri nelalocul lor. Ne-am simțit atacați (VIDEO)

Medicul Laura Zarafin, de la Spitalul Colentina: Raportarea morților de la spital este întotdeauna corectă și exactă. În spațiul public apar foarte multe lucruri nelalocul lor. Ne-am simțit atacați (VIDEO)

Un articol de: Elena Stanciu - 20 Apr 2021, 19:29
Medicul Laura Zarafin, de la Spitalul Colentina: Raportarea morților de la spital este întotdeauna corectă și exactă. În spațiul public apar foarte multe lucruri nelalocul lor. Ne-am simțit atacați (VIDEO) Foto: Hepta.ro Eveniment

Medicul Laura Zarafin, specialist ATI, la Spitalul Colentina din Capitală a făcut noi precizări pe tema așa-zisei raportări greșite a deceselor COVID-19, lansată în spațiul public de fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu. După mesajul publicat pe pagina sa de Facebook, medicul a avur marți seară o intervenție în cadrul emisiunii ”Bună, România”, cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, în care a explicat cum se face raportarea pacienților care mor în unitatea medicală fiind infectați cu noul coronavirus. ”Din punctul meu de vedere, raportarea morților de la spital este întotdeauna corectă și exactă. (...) Noi niciodată nu am trecut ca prim diagnostic pneumonia COVID dacă nu era cazul”, a precizat Laura Zarafin, care a făcut și un apel la fostul ministru Vlad Voiculescu.

 

Medicul Laura Zarafin: Noi, ca medici, am făcut o delimitare clară între morțile cu sau fără COVID

 

”Din punctul meu de vedere, raportarea morților de la spital este întotdeauna corectă și exactă. Noi, ca medici, am făcut o delimitare clară între morțile cu sau fără COVID, în cea mai mare parte a cazurilor. Dacă nu ești clinician, este foarte greu să înțelegi că un pacient infectat cu virusul SARS-CoV-2 poate să decedeze de altceva. Vă dau un exemplu: ai un pacient care are un infarct miocardic, este testat, se descoperă că este pozitiv, moment în care este trimis la Spitalul Colentina. Deși pacientul este infectat, nu ajunge să facă afectare pulmonară, dar evoluția este negativă, este o evoluție nefavorabilă și decedează, dar afectarea pulmonară nu există. Vreau să se înțeleagă foarte clar că delimitarea este fină, dar clinicianul o poate face. Noi niciodată nu am trecut ca prim diagnostic pneumonia COVID dacă nu era cazul”, a declarat Laura Zarafin.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Referitor la faptul că Vlad Voiculescu a menționat Spitalul Colentina atunci când s-a referit la raportarea eronată a datelor, medicul a precizat: ”Exact din acest motiv am și reacționat. În spațiul public apar foarte multe lucruri nelalocul lor, după opinia mea. Nu este momentul să inflamăm fără să explicăm foarte clar ce vrem să spunem, fără să fim extrem de coerenți când facem o astfel de afirmație pentru că se pierde încrederea oamenilor în medici și nu este cazul în acest moment și, în același timp, efectiv ne decredibilizează, în condițiile în care noi am făcut tot ceea ce a ținut de noi să fie bine la noi în spital. Am ținut legătura cu familiile pe linia verde de telefonie, i-am lăsat pe pacienți inclusiv în ATI cu telefoanele mobile, să poată vorbi cu cei dragi. Spitalul Colentina ar fi trebuit menționat în cu totul și cu totul alte împrejurări. Ne-am simțit chiar atacați”.  

Întrebată care este, în acest moment, situația din Spitalul Colentina, medicul Laura Zarafin a răspuns: ”Ar trebui să ne preocupe mult mai mult paturile și personalul de la ATI pentru că încă sunt sute de pacienți la UPU. Cred că e mult mai important să rezolvăm asta acum. Pentru că suntem foarte puțini, pe noi nu a scăzut presiunea decât la începutul lunii februarie, timp de două-trei săptămâni, ocazie cu care s-au făcut niște lucrări la unul din corpurile din spital, adică a fost securizată instalația electrică.

Aș vrea să se înțeleagă că preocuparea numărul unu a oricărui om bine intenționat, cu atât mai mult cu cât este ministrul Sănătății, este de a rezolva pentru cei care au nevoie de ventilator, pentru cei care au nevoie de ventilație noninvazivă, pentru cei care au nevoie de medici, să găsim o soluție pentru ei și certurile le putem lăsa pentru după această pandemie”. Gata, e oficial! Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea

 

Medic: Noi n-am ascuns niciodată niciun pat și niciun deces, nu aveam cum

 

Întrebată dacă în timpul mandatului său, fostul ministru al Sănătății a deschis vreodată discuția cu reprezentanții Spitalului Colentina despre modul în care se face raportarea deceselor, medicul a răspuns: „Nu am cunoștință de așa ceva. (...) Noi suntem forțați de situația de criză de la ATI să declarăm de trei ori pe zi numărul de paturi libere. Declarăm dimineața, la ora 6, după aceea la ora 14 și după aceea la ora 23. Noi n-am ascuns niciodată niciun pat și niciun deces, nu aveam cum”.

În acest context, medicul Laura Zarafin a făcut și un apel la fostul ministru al Sănătății: ”L-aș ruga din tot sufletul pe domnul Voiculescu, când mai face o declarație, să o facă cu date pe masă și cu o certitudine pentru că noi suferim foarte mult de pe urma acestor declarații care nu au nimic concret în ele pentru că lumea înțelege greșit”.

 

 

Citeşte mai multe despre:   Spitalul Colentina,   Ministerul Sanatatii,   Vlad Voiculescu