Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Medicul pediatru Mihai Craiu: Școlile și restaurantele ar trebui deschise pe rând, nu simultan

Medicul pediatru Mihai Craiu: Școlile și restaurantele ar trebui deschise pe rând, nu simultan

Un articol de: Andrei Ștefan - 26 Aug 2020, 23:09
Medicul pediatru Mihai Craiu: Școlile și restaurantele ar trebui deschise pe rând, nu simultan Eveniment

Închise în luna martie din cauza epidemiei de coronavirus, restaurantele în spații închise se vor redeschide la 1 septembrie.

„Consider că după 1 septembrie, în anumite condiții, restaurantele se pot deschide în interior, ținând cont de condițiile epidemiologice din localitatea respectivă”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o conferință de presă.

Și școlile se pregătesc să își primească elevii în clase, odată cu începerea noului an școlar.

Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, nu vede cu ochi buni deschiderea simultană a școlilor și a restaurantelor, dând exemplul altor țări europene.

 

Dr. Mihai Craiu se teme de deschiderea simultană a școlilor și a restaurantelor

 

În opinia dr. Mihai Craiu, pentru siguranța în școli, în contextul epidemiei de COVID-19, trebuie să se țină cont de trei reguli de bază:

- menținerea pe cât posibil a distanțării sociale,

- spălatul conștiincios al mâinilor,

- purtarea măștii de protecție.Se REDESCHID cluburile pe litoral în minivacanţa de 1 Mai? Vestea dată de ministrul Lucian Bode

„Sunt clase în școlile din România unde se poate menține distanța socială, dar sunt altele în care nu putem vorbi despre distanțare. Ei bine, măcar atunci când sunt puși să răspundă, copiii ar trebui să poarte mască. Dacă unul nu va purta mască, ceilalți vor râde de el sau îl vor tachina. Ei se vor impulsiona unii pe alții să poarte masca”, a declarat medicul pentru Wall Street.

De asemenea, medicul se teme de deschiderea simultană a școlilor și a restaurantelor.

„Ar trebui să luăm în calcul exemplul Israelului. Au deschis restaurantele, au deschis școlile și s-au ales cu o explozie de cazuri. Guvernul trebuia să gândească deschiderea grădinițelor, ulterior a școlilor. După o analiză clară a felului în care decurgeau lucrurile, puteam plusa și cu deschiderea restaurantelor”, a mai precizat dr. Craiu.

 

Dr. Mihai Craiu nu crede că infectările cu COVID-19 vor crește odată cu noul an școlar

 

Teama de creștere a cazurilor de coronavirus după reluarea cursurilor plutește în aer.

Cu toate acestea, medicul pediatru nu crede că ne vom confrunta cu o creștere a ratei de infectare, lucru întărit și de Col. Dr. Narcis Tănase, medic în Secția ATI a Spitalului Militar ROL 2 COVID-19 ”Ana Aslan”.

„Cei mai mulți dintre copiii care vin la școală sunt asimptomatici. Prin urmare, nu va fi o încărcătură virală foarte mare”, spune medicul, care a mai precizat că „este foarte posibil ca multe dintre școli să rămână încă închise. Sunt 1.170 de unități de învățământ care au toalete în curte și nu dispun de apă curentă. Va fi principala activitate a DSP-urilor la început de septembrie. Ele vor decide dacă este în regulă deschiderea unei școli din Tecuci sau Zalău, spre exemplu.

 

Condiții pentru redeschiderea restaurantelor și reluarea cursurilor

 

Elevii se vor întoarce în bănci, pe 14 septembrie, cu o declarație semnată de părinți, potrivit căreia copilul nu a prezentat simptome de COVID-19, nu a fost diagnisticat cu această boală și nici nu a venit în contact cu o persoană testată pozitiv în cele 14 zile anterioare începerii școlii.

Ministrul Educației, Monica Anisie, susține că părinții, la fel ca reprezentanții unităților de învățământ și autoritățile locale, trebuie să își asume revenirea la cursuri a elevilor, în condițiile speciale stabilite pe fondul pandemiei de coronavirus. Anisie a făcut această precizare referindu-se la declarația pe propria răspundere despre starea de sănătate a copiilor pe care părinții trebuie să o completeze înainte ca aceștia să revină la școală.

În ceea ce privește redeschiderea restaurantelor în spații închise, reprezentanții HoReCa spun că vor exista și anumite restricții și anume: numărul limitat de persoane la masa, obligativitatea purtării măștii de protecție până când așezarea pe locul rezervat și distanțarea meselor.

Mai exact, capacitatea restaurantelor va fi redusă la 50% pentru această fază, pentru a se respecta distanțarea fizică în condițiile epidemiei de Covid-19.

Vor fi 4-6 persoane la masă, masca va fi obligatorie până la așezarea pe scaun, restaurantele vor fi dotate cu dezinfectanți. De asemenea, vor fi restricții de timp, în sensul că fiecare client sau grup de clienți vor avea la dispoziție un anumit timp pentru a mânca și socializa.