Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Medicul Valeriu Gheorghiță, despre rata de acceptare a vaccinului anti-coronavirus: „Reticența este cumva legitimă”

Medicul Valeriu Gheorghiță, despre rata de acceptare a vaccinului anti-coronavirus: „Reticența este cumva legitimă”

Un articol de: Andrei Ștefan - 27 Noi 2020, 13:07
Medicul Valeriu Gheorghiță, despre rata de acceptare a vaccinului anti-coronavirus: „Reticența este cumva legitimă” Foto: Valeriu Gheorghiță / Facebook Eveniment

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiță, a declarat vineri că, în prezent, rata de acceptare a unui vaccin în rândul medicilor români este estimată la „aproape 70%”. În paralel, în spitalele COVID, peste 90% din personalul medical vor să se vaccineze anti-COVID-19.

 

Medicul Valeriu Gheorghiță, despre rata de acceptare a vaccinului anti-coronavirus

 

„Vorbim de o rată de acceptare de moment, vizavi de vaccinarea personalului medical, estimată la aproape 70%. E un procent bun. Cu mențiunea că în spitale unde sunt îngrijiți pacienți cu COVID, rata de acceptare crește la peste 90%, iar la medicii de familie rata de acceptare este 80%, iar la asistenții medicali de 82%. Sunt date pe care le analizăm, defalcate pe județe, pe tipuri de unități medicale medicale. Semnalul e unul foarte bun”, a declarat medicul, precizând că, odată cu informarea corectă a populației, vor crește nivelurile de acceptare.

„Este cumva legitimă și pe bună dreptate reticiența, pentru că nu avem încă niște date pe care să ne uităm care să vină de la aceste agenții. Cred că printr-o informare corectă, printr-o transmitere corectă a beneficiilor, a riscurilor, vor crește nivelurile de acceptare atât în rândul personalului medical, cât și în rândul populației. Este un demers la nivelul Europei, un demers comun din care România face parte. Campania de comunicare și informare este placa turnantă care va sta la baza succesului acestei campanii de vaccinare, alături de organizarea logistică și partea medicală propriu-zisă”, susține Valeriu Gheorghiță, adăugând că strategia „trebuie adaptată la carcteristicile demografice, la factorii de risc, la grupele de vârstă din fiecare țară, la tipul de comorbidități”.

În ceea ce privește vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca, Valeriu Gheorghiță spune că profilul de siguranță pentru acest tip de vaccin, așa cum el reiese din datele existente la care se adaugă datele de calitate, vor fi confirmate în perioada următoare în urma analizelor pe care toate agențiile și în mod deosebit EMA urmează să le facă”.

Amintim, vaccinul pentru COVID-19 dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca a atins o eficacitate de 90% în timpul testelor clinice în urma unei erori de dozaj la o parte dintre voluntari, conform The Guardian.

Cercetătorii britanici anunțaseră că vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca avea o eficacitate globală de 70%, dar ar putea fi eficient în proporție de 90% atunci când este administrat cu o jumătate de doză inițial, urmată de o doză completă o lună mai târziu.

„Motivul pentru care am avut o jumătate de doză este o întâmplare fericită”, a spus Mene Pangalos, vicepreședinte executiv pentru cercetare și dezvoltare la AstraZeneca.Făceau curățenie în casa bunicii din Bistrița, când au făcut o descoperire care poate să le aducă mii de euro

 

Persoanele de peste 65 de ani și cele cu boli cronice, prioritate la vaccinul anti-COVID

 

„Categoric, persoanele vulnerabile, ceea ce înseamnă persoane peste 65 de ani şi persoane cu boli cronice, începând de la boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, obezitate, diabet zaharat, neoplazii, cancere, sunt boli prioritare care îi poziţionează pe pacienţi în primele categorii ca beneficiari ai campaniei de vaccinare.

Este evident ca prioritatea campaniei de vaccinare să fie aceea de a proteja lucrătorii din sistemul de sănătate, în primul rând, şi în al doilea rând de a proteja categoriile vulnerabile, tocmai pentru a scădea riscul de deces.

Ceea ce trebuie să înţelegem este legat de tipul de comorbiditate pentru că sunt vaccinuri care vor avea o pleiadă de indicaţii şi de contraindicaţii, dar din punct de vedere strategic persoanele cu boli cronice sunt persoanele prioritizate pentru a primi în primele etape vaccinarea împotriva SARS-COV-2”, a afirmat medicul militar zilele trecute.

Citeşte mai multe despre:   Valeriu Gheorghita,   vaccin anti-Covid